Angélique-The Road to Versailles – Merveilleuse Angélique (1965)

Regie: Bernard Borderie | 105 minuten | avontuur, romantiek, geschiedenis | Acteurs: Michèle Mercier, Claude Giraud, Jean Rochefort, Jean-Louis Trintignant, Giuliano Gemma, Claire Maurier, Ernst Schröder, Charles Régnier, Jacques Toja, François Maistre, Robert Porte, Denise Provence, Noël Roquevert, Rosalba Neri, Elizabeth Ercy

Na de dood op de brandstapel van haar innig geliefde man Jeoffrey de Peyrac wordt Angélique door de bendeleider Calembredaine onder zijn hoede genomen. Deze leider van bedelaars, zakkerollers en overvallers is niemand minder dan haar jeugdliefde Nicolas (Giuliano Gemma). Net als bijna alle bendeleden aanbidt hij Angélique en probeert haar te helpen wraak te nemen op degenen die verantwoordelijk zijn voor de dood van Jeoffrey, maar nog voordat hij dat kan doen, sterft hij tot haar grote verdriet.

Ze ontmoet opnieuw de advocaat Desgrez (Jean Rochefort) die haar eerder belangeloos bijstond in het hekserijproces tegen Jeoffrey. Nu helpt hij haar bij haar geslaagde pogingen om een welvarende vrouw te worden. Ze raken lichtelijk gebrouilleerd als Angélique een affaire begint met de dichter die zichzelf ‘ de wind’ (Jean-Louis Trintignant) noemt. Als koninklijk politieagent wil Desgrez ten koste van alles deze spotdichter, die de koning en de edelen aan het hof genadeloos op de korrel neemt, achter de tralies zetten. Maar het meningsverschil met Desgrez is slechts een van de kleinere problemen die het leven van Angélique gecompliceerd maken.

Ook deze film zit weer boordevol avonturen, erotiek, dood en intriges. De aankleding van de eerste film was al fraai en voor deze film is daar allesbehalve op bezuinigd. Erg leuk is de vriendschappelijke relatie tussen Desgrez en Angélique met scherpe woordenwisselingen en wederzijdse genegenheid en respect. Als ze de moed heeft opgegeven onder teveel tegenslagen, probeert hij haar zogenaamd te verkrachten waarop ze woedend roept dat ze zich zal wreken en pas als hij haar loslaat begrijpt ze dat hij haar een vriendendienst bewijst door op deze manier haar vechtlust en daarmee haar wil om te leven op te wekken. Het optreden van Jean-Louis Trintignant is op een zeer geestige manier idioot en zijn onwaarschijnlijk rare kapsel past daar uitstekend bij.

Een heerlijke avonturenfilm die geen moment verveelt en met weer een leuke rol van Michèle Mercier als de beeldschone, eigenzinnige Angélique.

Diana Tjin-A Cheong