Flight of Fury (2007)

Regie: Michael Keusch | 98 minuten | actie, thriller | Acteurs: Steven Seagal, Steve Toussaint, Angus MacInnes, Mark Bazeley, Ciera Payton, Alki David, Tim Woodward, Vincenzo Nicoli, Katie Jones, Bart Sidles, Cristina Teodorescu, Rares George Panfil, Noah Lee Margetts, Karen Shenaz David, Daniel Rymer, Ovi Morariu, Vasile Albinet, Gabi Burlacu, Ioana Cernescu

Houdt het dan nooit op? Wanneer gaat deze man met pensioen? Kan hij niet een goed boek gaan schrijven ofzo? Oh nee, laat maar. Misschien een handboek formulemelken, of nee, zelfs dat doen hij en zijn team niet goed. Was het maar waar, dan hadden we tenminste nog íets.

Als je Steven ziet krijg je bijna medelijden met hem. Hij is verslaafd aan zijn rol als vechtersbaas in dienst van de overheid. Een overheid die steevast nog bijna erger is dan de bad guys. Een dergelijk negatief wereldbeeld kan, maar maak het dan voelbaar, laat het overkomen. Door karakters te schetsen die geloofwaardig zijn en met wie we ons kunnen identificeren bijvoorbeeld. Wie kan en wil zich nog identificeren met een oude brompot die ergens een vlaag van vechttalent vertoont, maar te dik en te traag is geworden om het nog waar te maken en verder niets heeft dan dat, want acteren kan hij domweg niet.

Steven Seagal kent maar één kleur: zwart en neutraal. Vrienden en vijanden om hem heen sterven en er gebeuren andere vreselijke dingen en mijnheer vertrekt geen spier. Dat is aardig als tough guy, maar na een tijdje begint het de keel uit te hangen en dan hebben we het nog niet gehad over problemen met inleving en geloofwaardigheid. En laten we maar helemaal zwijgen over die absurde nasynchronisatie, die niet alleen niet synchroon loopt, maar qua intentie en verstaanbaarheid onvoldoende is.

Er moet gewoon iets mis zijn in de organisatie rond Seagal. Hij heeft het niet naar zijn zin en het straalt eraf. Hij krijgt geen budgetten en er wordt niets gedaan in het materiaal om zijn ouderdom en aftakeling wat te verhullen, dat maakt het zo triest. De man ziet eruit als te log en te oud. Dat moet beter kunnen. Als hij zijn laatste, hardnekkige fans, die zich krampachtig vastklampen aan het in het verleden opgedane imago, niet wil kwijt raken, moet hij stoppen met het maken van films als deze. ‘Flight of Fury’ is een ‘Flight of Futloze Flauwekul’, waar je beter niet aan kunt beginnen.

Arjen Dijkstra