Foodies (2022)

Recensie Foodies CinemagazineRegie: Mannin de Wildt | 89 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Sanne Vogel, Sinan Eroglu, Sanne Langelaar, Holly Mae Brood, Ilse Warringa, Roué Verveer, Anneke Blok, Ziarah Janssen, Erik van Muiswinkel, Loek Peters

Lekker eten, wie houdt daar nou niet van? Veel mensen staan maar wát graag in de keuken om smaakvolle gerechten klaar te maken. Waar vroeger de kook- en bakboeken niet aan te slepen waren, zoeken we tegenwoordig onze recepten op het internet. Wie een beetje leuk kan schrijven en een prins of prinses in de keuken is, kan zo zijn eigen foodblog beginnen. De truc is om net even je eigen invalshoek te verzinnen, zodat je opvalt. Koolhydraatarm, vegan of puur natuur zijn populaire categorieën. Of makkelijk & snel. De veelzijdige Sanne Vogel is behalve actrice, schrijfster en theaterregisseur ook liefhebber van lekker en gezond eten. Ze staat al van jongs af aan graag in de keuken en verzint zelf recepten. In haar kookboek ‘De vier seizoenen van Vogel’, dat in 2021 verscheen, deelt ze inspirerende gerechten die helemaal in haar straatje passen: behalve heel lekker ook seizoensgebonden, plantaardig en lokaal. Dat is ook precies de school die haar personage Sam van der Horst in de romantische komedie ‘Foodies’ (2022) aanhangt.

Sam heeft haar eigen foodblog (‘Samthing Nice’) waarmee ze behoorlijk wat successen boekt. Maar ze zit ook een beetje in een spagaat. Haar concurrente Lillian (Holly Mae Brood mag weer eens opdraven om de bitchy rivale te spelen) heeft haar uitgedaagd om een aantal ‘challenges’ aan te gaan, waar ze eigenlijk niet op zit te wachten. Maar ja, voor de ‘likes’ doe je alles. Ze werkt aan haar eerste kookboek, maar haar manager (Loek Peeters) eist van haar dat ze zichzelf een fitgirl-imago laat aanmeten – ‘want dat verkoopt zo lekker’. Veel liever zou Sam het dicht bij zichzelf houden en schrijven over moestuintjes en vergeten groenten. Maar ze voelt zich gedwongen concessies te doen. Dankzij de nodige inspanningen van haar beste vriendin Jacco (Sanne Langelaar) is ze in de race voor haar eigen kookprogramma bij RTL. Net wanneer ze op het punt staat auditie te doen, ontmoet ze in een gezellige groentewinkel de knappe Marco (Sinan Eroglu) en is ze compleet van de leg.

Marco blijkt echter geen groenteboer maar een chefkok in een pas geopend, superhip restaurant waar de oppervlakkige eigenaar Henry (Roué Verveer) het eigenlijk weinig uitmaakt wat er geserveerd wordt, als het maar ‘sexy’ is en likes oplevert. Tijdens de openingsavond zijn allerlei populaire foodbloggers uitgenodigd, onder wie Sam en Lillian. Door de onverwachte drukte moet Marco improviseren en kan hij niet zijn lekkerste eten serveren. Opgejut door Lillian voelt Sam zich gedwongen een vernietigende recensie te schrijven over het nieuwe restaurant. Weet zij veel dat Marco daar in de keuken staat! Maar omdat ze zelf ook niet helemaal eerlijk is over het feit dat ze foodblogger is (iets waar Marco een gruwelijke hekel aan heeft), maakt Sam het zichzelf niet bepaald gemakkelijk. Terwijl ze met haar nieuwe liefde door romantische fruitboomgaarden en groentetuinen struint, besluit Lillian wat extra olie op het vuur te gooien en Sams hoofd online op het hakblok te leggen.

Meer nog dan de liefde of eten – of de liefde voor eten – draait het in ‘Foodies’ om online populariteit, likes en dislikes en hoe je zomaar ineens ‘gecanceld’ kunt worden. Het is daarmee echt een film van deze tijd. Regisseur Mannin de Wildt, die eerder al met Sanne Vogel werkte voor de tv-film ‘Lang zal ze leven’ (2011), laat de online reacties regelmatig door het beeld heen lopen. Dat oogt niet erg fraai. Bovendien wil je, als je film kijkt, zo min mogelijk worden afgeleid door je smartphone en dan werkt de keuze voor deze stijlvorm natuurlijk averechts. Veel liever zien we Sam en Marco romantisch dolen door de mooiste straatjes, die overigens niet allemaal in Amsterdam liggen want het charmante groentewinkeltje vind je bijvoorbeeld in de binnenstad van Alkmaar! Ook de scènes in de boomgaarden, over de landerijen en bij Sams door Anneke Blok en Erik van Muiswinkel gespeelde ouders in het oosten van het land zijn fijn om naar te kijken. Het verhaaltje heeft natuurlijk weinig om het lijf en doet door de nadruk op online populariteit ook nog eens zeer oppervlakkig aan. De opzichtige product placement is vooral erg storend.

Gelukkig zijn Vogel, de innemende Eroglu en Langelaar op hun plek, en al kunnen ze de film niet boven de middenmoot uittrekken, ze maken het in elk geval draaglijk. Brood zouden we liever eens in een rol willen zien die wat meer van haar acteervermogen vraagt. De overige acteurs krijgen ofwel te weinig te doen (bijvoorbeeld Blok), ofwel hebben een te karikaturale rol (bijvoorbeeld Peters), óf draven alleen op om de hoeveelheid BN’ers op te krikken (Loretta Schrijver, Soy Kroon, Niek Roozen). Krijgen we na het zien van ‘Foodies’ zin in eten? Niet echt. Daarvoor ligt de nadruk te weinig op voedsel en te veel op online perikelen. Wat de film wél goed doet, is laten zien hoe we duurzamer kunnen omgaan met ons voedsel. Haal het lokaal en uit het seizoen en verspil zo min mogelijk. In die zin is ‘Foodies’ dus toch nog inspirerend!

Patricia Smagge

Waardering: 2

Bioscooprelease: 12 mei 2022
VOD-release: 7 september 2022 (Pathé Thuis)
DVD-release: 21 september 2022