Gone (2007)

Regie: Ringan Ledwidge | 88 minuten | thriller | Acteurs: Shaun Evans, Amelia Warner, Scott Mechlowicz, Victoria Thaine, Yvonne Strzechowski

Hoe laat je een jong verliefd koppeltje binnen een paar dagen uit elkaar groeien? Stop er een vreemde Amerikaan tussen en de liefde is snel over. De film ‘Gone’ lijkt hier het bewijs voor te willen leveren. Wat begint als een flauwe roadtrip door de outback van Australië met prachtige uitzichten eindigt in een complete nachtmerrie voor de twee geliefden. Als kijker begint de film hoopvol maar al snel verlies je het vertrouwen in de film door het ongeloofwaardige verhaal. Want waarom zou je een knappe vreemdeling meenemen op je pre-honeymoon door het mooie Australië?

Sophie en Alex zijn al jaren dolverliefd op elkaar en willen ter afsluiting van hun studie een rondreis door Australië maken. Alex arriveert een paar dagen later in Sydney maar hij mist de bus waardoor hij nog een dag langer gescheiden moet zijn van zijn vriendin. Op dat moment slaat het noodlot toe in de vorm van Taylor. Deze Amerikaan neemt Alex mee uit en hij belooft hem de volgende dag een lift te geven. Dit is het moment waarop de film bergafwaarts gaat. Alex gelooft blind in de goede bedoelingen van Taylor maar als kijker voel je dat het mis is. De oorzaak hiervan is de muziek die te vroeg de spanning aangeeft terwijl er nog helemaal niks gebeurd en het feit dat deze man eigenlijk ook té good-looking is om te vertrouwen. Vervolgens maken Sophie en Alex nog de grote fout om met hem mee te gaan met de auto in plaats van door te reizen per bus. Zowel Sophie als Alex hebben hier hun twijfels over maar toch stemmen ze ermee in. De charmes van Taylor hebben hun uitwerking op de naïeve Sophie en zij gaat hem steeds meer vertrouwen terwijl Alex het tegenovergestelde gevoel heeft. Tegen Alex is Taylor dan ook lang niet zo aardig als tegen de mooie Sofe. De lovebirds krijgen ruzie en raken steeds meer verwijderd van elkaar. Maar is dat de schuld van Taylor of doen ze dat zelf?

De film is niet zo voorspelbaar als het verhaal doet geloven, er zit zelfs een heus schrikmoment in. Het psychologische aspect van de film is beter dan het thriller-gehalte dat eigenlijk pas het laatste half uur van de film naar voren komt. Het is interessant om te zien, hoe één man, zonder veel moeite te doen, een hevig verliefd stel elkaar kan laten wantrouwen. Hoe diep zat die liefde eigenlijk? Is een relatie überhaupt wel bestand tegen een mysterieuze vreemdeling? Je vraagt je dit af tijdens het kijken van de film en tegelijkertijd erger je je aan het naïeve gedrag van de mooie Sophie en het wantrouwende gedrag van Alex tegenover haar.

Scott Mechlowicz speelt de rol van Taylor erg goed. Zo goed zelfs, dat je zelf gaat twijfelen of je hem niet ten onrechte wantrouwt. Maar die twijfel verdwijnt snel omdat de regisseur de aanwijzingen er te dik bovenop legt. Die aanwijzingen zelf zijn echter nog subtiel, dit in tegenstelling tot de muziek die al van verre aankondigt dat er een aanwijzing gaat volgen. De regisseur had het hier beter over kunnen laten aan de kijker. Dan was de verrassing wat groter geweest en het thrillerachtige einde wat spannender.

‘Gone’ lijkt op het eerste oog een matige thriller en dat zou het ook zijn, ware het niet dat deze film het stempel thriller niet waard is. Het is eerder een roadmovie. De landschappen van de outback en het psychologische aspect van de relatie van Sophie en Alex maken deze film de moeite van het kijken waard. Ben je van plan binnenkort met je geliefde te gaan backpacken? Laat deze film dan maar even staan tot je weer veilig, en nog steeds verliefd, terug bent.

Eveliene Sanders