Groundhog Day (1993)

Regie: Harold Ramis | 101 minuten | komedie, romantiek, fantasie | Acteurs: Bill Murray, Andie McDowell, Chris Elliot, Stephen Tobolowsky, Brian Doyle-Murray, Marita Geraghty, Angela Paton, Rick Ducommun, Rick Overton, Robin Duke, Willie Garson, Harold Ramis

Samen met collega’s Rita (Andie McDowell) en Larry (Chris Elliot) gaat Phil Connors voor het vierde achtereenvolgende jaar op reportage naar Punxsutawney. Als groundhog Phil zijn eigen schaduw ziet, zal de winter nog zes weken duren en anders breekt de lente aan. Het hele stadje is uitgelopen en de stemming zit er goed in. Phil wil echter niets liever dan het stadje zo snel mogelijk verlaten, maar dat gaat zomaar niet. Om de een of andere onverklaarbare reden wordt hij elke ochtend om 6.00 uur wakker en elke dag verloopt exact hetzelfde als de dag ervoor. De variaties die er wel plaatsvinden komen louter doordat Phil bijvoorbeeld iets anders zegt of doet, maar frustrerend genoeg voor Phil blijft alles wat hij doet of zegt zonder blijvend gevolg.

Het is fascinerend om te zien wat voor effect dit gevangen zitten in een ‘loop’ heeft. Eerst is Phil verbijsterd en kan nauwelijks geloven dat dit hem echt overkomt. Daarna wordt hij wanhopig en depressief als hij merkt dat niets wat hij doet een einde aan zijn verblijf in het stadje maakt. Vol zelfmedelijden beklaagt hij zich erover waarom hij dan juist deze dag steeds opnieuw moet beleven en niet die fantastische dag die hij ooit met een of andere schoonheid heeft doorgebracht in een fraai exotisch oord. Dan besluit hij voor zijn eigen plezier misbruik te maken van het feit dat hij elke dag met een schone lei kan beginnen en buit daarbij zijn voorsprong in kennis op de anderen voor wie elke dag wel nieuw is, ten volle uit. Tenslotte doet hij zijn uiterste best om Rita voor zich te winnen die hij altijd al leuk vond, maar op wie hij nu echt verliefd wordt.

Wat een schitterende rol van Bill Murray. Hij is chagrijnig, depressief, geestig, berustend, gefrustreerd, zorgzaam, teder en liefdevol en dat alles op een zeer geloofwaardige manier. De verovering van Rita’s hart verloopt niet echt soepel, ze verschillen nogal van elkaar. Als ze zegt dat ze 19e eeuwse Franse poëzie heeft gestudeerd, proest hij het uit en roept enthousiast: ‘What a complete waste of time!’ Maar hoe beter hij haar leert kennen, des te meer gaat hij van haar houden en wordt daardoor een beter mens voor iedereen.

‘Groundhog Day’ is een buitengewoon grappige en melancholieke film. Het is een fraaie ode aan de ware liefde die ervoor zorgt dat iemand door louterend zelfinzicht een beter mens wordt. Een film die je keer, op keer, op keer kan zien en die nooit verveelt.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 4

Bioscooprelease: 31 maart 1994