Hercules (2014)

Regie: Brett Ratner | 98 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Dwayne Johnson, Ian McShane, John Hurt, Rufus Sewell, Aksel Hennie, Ingrid Bolsø Berdal, Reece Ritchie, Joseph Fiennes, Tobias Santelmann, Peter Mullan, Rebecca Ferguson, Isaac Andrews, Joe Anderson, Stephen Peacocke, Nicholas Moss

’s Werelds eerste superheld is voor de tweede keer op het scherm te bewonderen in 2014. De populaire strip van Radical Comics ‘Hercules: The Thracian Wars’ dient hier als bronmateriaal dus een al te realistische verfilming hoeven we niet te verwachten. Dwayne Johnson aka The Rock kruipt in ‘Hercules’ in de huid van de godenzoon uit de Griekse Oudheid. Zijn al imponerende fysieke verschijning scherpte hij in voorbereiding op zijn rol nog aan met een trainingskamp van acht (!) maanden. Regisseur Brett Ratner (‘Rush Hour’, ‘X-Men: The Last Stand’) mag zijn karakteristieke stijl loslaten op het geheel.

Samen met zijn kameraden reist Hercules (Dwayne Johnson) Griekenland af om als huursoldaten te dienen voor de hoogste bieder. Zijn legendarische voltooiing van de twaalf werken bevestigt zijn reputatie als halfgod, zoon van Zeus. Desondanks wordt de status van Hercules vaak in twijfel getrokken, zeker na de mysterieuze dood van zijn vrouw en kinderen.

Na een eenvoudige overwinning wordt hij benaderd door Ergenia (Rebecca Ferguson). Namens haar vader Cotys (John Hurt) vraagt zij Hercules om de legers van Thracië te trainen, zodat deze zich kunnen verdedigen tegen krijgsheer Rheseus (Tobias Santelmann). Wanneer hij en zijn huursoldaten hun gewicht in goud wordt aangeboden is de keuze niet moeilijk en gaan zij op pad, maar dit blijkt verre van een routineklus.

Plezier lijkt het sleutelwoord te zijn geweest tijdens het maken van ‘Hercules’, het spat werkelijk van het scherm. Naast zijn spieren is het charisma van Dwayne Johnson ook een wapen die ten volle wordt ingezet. Zijn gevoel voor komedie is bewonderenswaardig en zorgt voor de juiste toon in deze “swords & sandals” rolprent. Ook de overige casting is goed gelukt, zeker met betrekking tot zijn wapenbroeders. Naast hun werkzaamheden doet de groepsdynamiek ook denken aan een soort oud-Griekse A-Team.

De computereffecten zijn helaas niet altijd even overtuigend en de detail in de sets en kostuums zijn van een lager niveau dan liefhebbers gewend zullen zijn. Vooral de vechtscènes op een wat grotere schaal stellen soms teleur. Een simpel doch aardig verhaal houdt het tempo er goed in en met zijn 98 minuten is de speeltijd goed afgesteld.

Het zal geen potten breken maar ‘Hercules’ biedt precies het soort vermaak wat je ervan zou verwachten. De film neemt zichzelf niet al te serieus en zorgt voor de nodige lachmomenten. ‘Hercules’ kan het best vergeleken worden met een portie junkfood; nul voedingswaarde maar op zijn tijd erg lekker.

Scott van der Winden

Waardering: 3

Bioscooprelease: 31 juli 2014
DVD- & blu-ray-release: 17 december 2014