Holding the Man (2015)

Regie: Neil Armfield | 127 minuten | biografie, drama, romantiek | Acteurs: Ryan Corr, Craig Stott, Sarah Snook, Lee Cormie, David Woods, PiaGrace Moon, Tegan Higginbotham, Josh Burton, Anthony LaPaglia, Kerry Fox, Guy Pearce, Thomas Hatchman, Mason Viola, Camilla Ah Kin, Zac Mineo, Brian Lipson, Santo Tripodi

Films met een agenda zijn vaak wat geforceerd. Ze vertegenwoordigen de mening van de makers vaak beter dan het verhaal dat verteld moet worden en zouden dan misschien beter als documentaire kunnen werken. Dat ligt bij ‘Holding the Man’ gelukkig anders. ‘Holding the Man’ is een film die de kijker meeneemt op een emotionele reis van een stel jonge homoseksuele jongens. Een belangrijk werk van regisseur Neil Armfield dat actueel aanvoelt, ook al gaan we in het verhaal nooit voorbij 1994.

In ‘Holding the Man’ volgen we Tim (Ryan Corr) en John (Craig Stott). Deze twee scholieren aan het Xavier College in Australië leren elkaar in 1976 tijdens aardrijkskunde kennen. De vonk slaat al snel over en de kijker krijgt een intrigerend liefdesverhaal met alle ups en een hele hoop downs voor de kiezen. Dat verhaal krijgt vorm door een hoop gespring tussen de tijden. Zo begint de film met de bekende perikelen; de schoolleiding adviseert de jongens hun relatie stil te houden terwijl de problemen thuis, waarin een klein rolletje voor Guy Pearce is weggelegd, al snel escaleren. Vervolgens springt de film zo’n negen jaar verder voor een volgend deel in de heftige geschiedenis van Tim en John.

Wat het meeste in het oog springt in ‘Holding the Man’ is de chemie tussen Corr en Stott. Ze geven hun rol prachtig invulling en zijn geloofwaardig in hun zoektocht naar acceptatie. De rest van de cast doet goed hun best maar fungeert in de meeste gevallen als achtergrond, zodat de twee hoofdrolspelers ergens op kunnen reageren. Dat is niet per sé een nadeel. Het gaat immers puur en alleen over de relatie van de twee jongens, het is niet meer dan logisch dat zij de grote uitschieters in het werk zijn. Verder weet regisseur Armfield zelfs het melodrama zo goed mogelijk uit de weg te gaan en wordt de film net wat minder formulematig door slim gebruik te maken van flashforwards en flashbacks, een simpel trucje maar desalniettemin een pluim voor editor Dany Cooper.

‘Holding the Man’ blijkt echter wel iets te ambitieus in wat het de kijker allemaal voor wil schotelen. Het betreft hier namelijk een boekverfilming van de memoires van Timothy Conigrave, Tim zelf dus. Dit betekent echter voor de verfilming dat er achttien jaar aan materiaal behandeld moet worden. Zoals bij veel andere biopics is er dus niet echt te spreken van een heel strakke afbakening. Dit wordt versterkt door het grote aantal gebeurtenissen dat de kijker te verwerken krijgt, een aspect dat prima werkt in boekvorm maar toch iets van zijn charme verliest in een verfilming.

Toch blijft er genoeg over om van te genieten in ‘Holding the Man’. Het geeft een interessant tijdbeeld waarin de kijker ontdekt dat er misschien toch nog niet genoeg veranderd is omtrent het beeld van homoseksuelen. Een zeer belangrijke film, maar wel een die door zijn vele onderwerpen soms aanvoelt als een Wikipedia-pagina.

Redactie Cinemagazine

‘Holding the Man’ verschijnt dinsdag 2 augustus 2016 op DVD.