Hollywoodland (2006)

Regie: Alan Coulter | 126 minuten | drama, thriller, misdaad, geschiedenis | Acteurs: Adrien Brody, Diane Lane, Ben Affleck, Bob Hoskins, Lois Smith, Robin Tunney, Larry Cedar, Jeffrey DeMunn, Brad William Henke, Dash Mihok, Molly Parker, Caroline Dhavernas, Kathleen Robertson, Joe Spano, Gareth Williams, Zach Mills, Ted Atherton, David J. MacNeil, Kevin Hare, Eric Kaldor, Neil Crone, Philip MacKenzie, Seamus Dever, Jon Vladimir Cubrt, Veronica Watt, Joan Gregson, David Bolt, Ayumi Iizuka, Jeff Teravainen, Brendan Wall, Eric Weinthal, Steve Adams, Jack Newman, Joseph Adam, Lorry Ayers, Robert B. Kennedy, Sven Van de Ven, Chad Powell, Michael Rhoades, Richard Fancy, Jeff Cowan, Peter James Haworth, Jason Spevack, Dendrie Taylor, Erin Gooderham, Channing Mitchell, Diego Fuentes

George Reeves (Ben Affleck) droomt ervan een groot acteur te worden. Maar omdat een mens ook moet eten accepteert hij de rol van onverslaanbare Superman in een televisieserie gebaseerd op de ‘Action Comics’ reeks. Televisie is een derderangs medium en hij hoopt dat zijn optreden niet zal worden opgemerkt. Tot zijn verbazing en afschuw wordt de serie echter razend populair en is hij gedwongen om tegen geringe betaling in een rood en blauw pak rond te springen. Maar dat is nog niet eens het ergste. Zijn kansen op een serieuze rol zijn door de vertolking van de superheld voorgoed verkeken, een tragisch geval van typecasting.

Privé-detective Louis Simo (Adrien Brody) krijgt van een vroegere collega te horen dat de moeder van Reeves (Lois Smith) geprobeerd heeft om hem en zijn collega’s in te huren na de dood van haar zoon. Louis wordt nieuwsgierig en gaat bij haar langs. Als hij vervolgens op onderzoek uitgaat, blijkt al snel dat de politie te gemakkelijk heeft geconcludeerd dat het zelfmoord moet zijn geweest. Op het lichaam van Reeves zitten blauwe plekken en ook zijn er drie kogelgaten in de kamer in plaats van de ene die verwacht zou mogen worden. Voordat Reeves zich verloofde met Leonore Lemmon (Robin Tunney) werd hij onderhouden door de oudere Toni Mannix (Diane Lane), vrouw van MGM topman Eddie Mannix (Bob Hoskins). Toni was op zijn zachtst gezegd niet blij met Reeves’ verloving met Leonore, maar zij is niet de enige met een mogelijk motief voor moord.

‘Hollywoodland’ is erg onderhoudend, maar oppervlakkig. Het leven van George Reeves wordt in een reeks van flashbacks gepresenteerd en daarnaast komt het leven van Louis Simo aan bod. Deze twee verhaallijnen blijven evenwijdig aan elkaar lopen waardoor er geen wisselwerking ontstaat, ondanks dat Louis de gewelddadige dood van Reeves onderzoekt. De film is ook in andere opzichten verbrokkeld. Het is én een whodunnit én een zedenschets over de verdorven praktijken in Hollywood én een tragisch verhaal over een miskend acteur én een verhaal over de liefde tussen een oudere vrouw en een jongere man. Allerhande thema’s passeren de revue zonder dat ze tot een geheel zijn gesmeed of goed worden uitgediept.

Er zitten wel veel prachtige scènes in de film. Tijdens een optreden voor een groep kinderen laat Reeves zien hoe kogels op hem afketsen en hoe hij met een paar simpele handgrepen de schietijzers van zijn tegenstanders kan verbuigen. Dan loopt een klein jongetje op hem af met een geladen revolver. Hij wil graag schieten op Reeves in de overtuiging dat zijn held onkwetsbaar is. Op bloedstollende wijze is hiermee weergegeven hoe een personage met een acteur aan de haal kan gaan. Al deze fraaie scènes vormen bij elkaar echter geen harmonieus geheel, maar jammer genoeg slechts een aaneenschakeling van gebeurtenissen.

Diana Tjin-A Cheong