Hooking Up (2008)

Regie: Vincent Scordia | 90 minuten | drama, komedie | Acteurs: Corey Feldman, Brian O’Halloran, Bronson Pinchot, Parker Croft, Jim deProphetis, Allyson Muñoz, Ted Sangalis, Leah Viens-Gordon, Alison Whitney, Jessica Howell, Burt Brooks, Josh Macuga, Amy Deatrich, Natasha Giliberti, Meghan Whitman, Lynn Mastio Rice, Tony Dadika, Melonie Reisinger, Jennifer Lisette Lopez

“A highschool sex comedy”. Dit is de ondertitel van de onafhankelijk gemaakte film ‘Hooking Up’. Filmmakers Jeff Siegel en Vincent Scordia wilden een film maken over de tegenwoordige tienercultuur waarin volgens hun losse seksuele en sociale contacten de toon aangeven. Daarom schreven ze een verhaal over een aantal karakters die typerend waren voor deze nieuwe trend in de jongerencultuur. Aangezien de twee geen studio achter zich hadden gingen ze aan de slag om via het DIY principe alles zelf bij elkaar te schrapen. Donaties, sponsoring, en zowat alle andere manieren om geld in te zamelen werden gebruikt om de financiering rond te krijgen voor hun project.

Ook lukte het de enthousiaste filmmakers om enkele bekende namen te strikken voor hun film. Corey Feldman kennen we nog van ‘The Goonies’, ‘Friday the 13th IV’ en ‘Stand By Me’, Bronson Pinchot werd wereldberoemd door zijn rol als Balki in de serie ‘Perfect Strangers’ en Brian O’Halloran kennen we als Dante Hicks uit de Kevin Smith-films ‘Clerks’ en ‘Clerks 2′. Naast deze acteurs zijn er een aantal onbekende jonge acteurs te zien in de hoofdrollen. De film volgt een week in het leven van een zevental tieners die allen druk bezig zijn met liefde, relaties en vooral seks. John, Colin en Tyler zijn drie vrienden die over vrijwel niks anders praten dan scoren bij de meiden. April is fan van orale seks (daar kun je tenminste niet zwanger van worden!), haar vriendin Michelle is verliefd op de scheikundeleraar (Bronson Pinchot) en Caroline houdt zich alleen maar bezig met haar vriendje Ryan (Corey Feldman). Deze laatste is echter een beroepshufter die haar gebruikt voor eigen vermaak. In een aantal grappige en met veel dialoog gevulde scènes maken we kennis met deze karakters en hun (seksuele) voorkeuren.

Dit levert een grappige film op in de trant van ‘American Pie’, ‘Porky’s’ en ‘Superbad’. De makers zijn duidelijk geïnspireerd door dit soort tienerkomedies en hebben zeker gezien het verhaal en dialogen ook veel van Kevin Smith-films geleerd. Het beeld wat geschetst wordt van de leefwereld van deze tieners waar echte relaties plaats lijken te maken voor losse seksuele contacten kan voor sommigen nogal naargeestig overkomen. De nadruk ligt echter, gelukkig, op komedie. Daarin haalt de film een ruime voldoende. Geestige dialogen, absurde seksuele mythes (ooit gehoord van “seagulling”?) en situaties, en een aantal charmante karakters zorgen voor een vermakelijke anderhalf uur. De film is met een digitale camera opgenomen (in plaats van met een filmcamera) waardoor hij nogal “goedkoop” lijkt. Laat dit je er echter niet van weerhouden om hem eens te bekijken. Het enthousiasme van de filmmakers en hun “do-it-yourself” aanpak geven ‘Hooking Up’ extra charme.

Joost Hoedemaeckers