Hopper en de hamster der duisternis – Hopper et le hamster des ténèbres (2022)

Recensie Hopper en de hamster der duisternis CinemagazineRegie: Ben Stassen, Benjamin Mousquet | 92 minuten | animatie, avontuur, familie | Nederlandse stemmencast: Buddy Vedder, Elise Boers

Hazenbroers Peter en Lapin zijn twee avonturiers, die à la Indiana Jones op zoek zijn naar verborgen schatten. Op het moment dat ‘Hopper en de hamster der duisternis’ begint staan ze op het punt de legendarische reliek uit de titel te vinden, maar de slimme Peter heeft sneller door dan zijn hooghartige broer dat er iets niet in de haak is. Op het nippertje ontsnappen ze aan de dood, maar voor ze met hangende hazenpootjes naar huis keren ontdekken ze in een bootje een babytje. Het is een haasje met kippenpootjes. Helemaal vertederd besluit Peter het weesje mee te nemen en op te voeden. Hij noemt het kind Hopper (Chickenhare in de Engelse versie, wat zich vertaald als Kiphaas).

Hopper groeit op als de oogappel van zijn vader, die het inmiddels tot koning geschopt heeft (tot afschuw van zijn jaloerse broer). Geïnspireerd door de avonturenverhalen van koning Peter wil Hopper ook het liefst avonturier worden. Maar hoewel Peter zijn adoptiezoon al helemaal geaccepteerd heeft en zijn unieke eigenschappen juist ziet als pluspunt, heeft Hopper daar zelf meer moeite mee. Hij verstopt zijn verenkoppie onder een hoed of muts en lijkt zich pas echt op zijn gemak te voelen als hij laarzen in de vorm van hazenpoten aandoet, zodat hij meer haas dan kip lijkt. Hopper droomt ervan om lid te worden van de koninklijke avonturiersbond, zodat hij in de voetsporen van zijn vader – nog altijd een bij het volk geliefd avonturier – kan treden. Als hij denkt klaar te zijn voor de verplichte obstakelrace maakt hij echter blunder op blunder. Dat is niet alleen funest voor zijn zelfvertrouwen, hij kan ook het lidmaatschap wel op zijn buik schrijven.

Natuurlijk krijgt Hopper de kans om zich te bewijzen. Met zijn trouwe, maar even sarcastische dienaar Abe, een schildpad, gaat hij op zoek naar de hamster der duisternis. Dit om te voorkomen dat zijn boosaardige oom Lapin deze als eerste in handen krijgt. Na een al eerder mislukte staatsgreep is deze namelijk in de gevangenis belandt, maar door een inschattingsfout van Hopper – in een scène met een vette knipoog naar ‘The Silence of the Lambs’ – weet Lapin te ontsnappen. Hopper en Abe krijgen niet lang daarna een stoere vriendin, het stinkdier Meg, die een niet zo verrassend, maar wel handig geheim wapen heeft. Ze moeten met zijn drieën talloze obstakels overwinnen om de scepter te vinden vóór de op macht beluste Lapin dat doet.

De personages in ‘Hopper en de hamster der duisternis’ zijn gebaseerd op een graphic novel van Chris Grine, maar het scenario volgt de comic niet. Ook visueel zie je nauwelijks overeenkomsten. Deze animatiefilm van Sony Pictures Animation in samenwerking met de Belgische animatiestudio nWave (bekend van onder andere ‘Bigfoot Family’ (2020) en ‘Sammy’s avonturen: De geheime doorgang’ (2010)) kent een lange voorbereidingstijd (Sony kocht de rechten al in 2011). Maar de film kan zich daardoor bijna meten met grote Hollywoodproducties. Het is natuurlijk niet van het niveau van Disney, Pixar of Illumination, maar je kunt zien dat ze sinds de eerste bioscoopfilm ‘Vliegen naar de maan’ (‘Fly Me to the Moon’) in 2007 grote stappen hebben gemaakt. Uiteraard ligt dat ook aan het budget en de verbeterende techniek, maar ‘Hopper en de hamster der duisternis’ is een explosie van kleur en fantasie. De personages zijn charmant en vol details, en dat geldt ook voor de omgeving. De humor is gericht op zowel de jongste kijker als de meekijkende volwassene, die de referenties aan andere films makkelijk op zal pakken. Waar de film dan toch weer tekortschiet ten opzichte van die van de bekendere animatiestudio’s is de emotionele diepgang en originaliteit. Weliswaar is een mix van een kip en een haas uniek, maar de bijbehorende gevoelens (gebrek aan zelfvertrouwen en -acceptatie, er graag bij willen horen) zijn dat niet. De groei die Hopper doormaakt is daardoor voorspelbaar en hoewel de (jonge) kijker best met het innemende figuurtje mee zal leven, maakt het personage toch geen blijvende indruk. Dat hoeft echter geen belemmering te zijn om toch te genieten van dit grappige avontuur.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 16 februari 2022
VOD-release: 22 juni 2022