How to Eat Fried Worms (2006)

Regie: Bob Dolman | 98 minuten | komedie, familie | Acteurs: Luke Benward, Hallie Kate Eisenberg, Adam Hicks, Austin Rogers, Alexander Gould, Ryan Malgarini, Philip Bolden, Clint Howard, Ty Panitz, James Rebhorn, Thomas Cavanagh, Kimberly Williams, Andrew Gillingham, Blake Garrett, Alexander Agate, Andrea Martin, David Bewley, Simone White, Nick Krause, Jo Ann Farabee, Karen Wacker, Tom Brainard, Tim Mateer

Verhuizen omdat je vader een nieuwe baan heeft. Voor veel kinderen is het niet makkelijk om op school nieuwe vrienden te maken. Iedereen kent elkaar al, en je bent een eenvoudig doelwit voor pestgedrag. Zo vergaat het ook Billy. Zijn broodtrommeltje wordt volgestopt met wormen, en om zich nog enigszins stoer voor te doen, zegt hij hardop dat wormen eten heel normaal is. Zo ontstaat de weddenschap, dat hij tien wormen moet eten. De regels van de weddenschap worden geheel bepaald door de stoere jongens uit de klas, die een groepje vormen. Billy staat er alleen voor, maar langzaam maar zeker sluiten wat meer kinderen bij hem aan, kinderen die net als hij alleen zijn en buiten de gevestigde groepjes vallen.

De beproevingen met de wormen die Billy moet doorstaan zijn origineel, grappig, vies en heel erg mooi filmisch weergegeven. Kijkers kunnen meegruwelen met de vreemd bereide wormen. Dit soort vieze dingen valt vooral bij kinderen waarschijnlijk erg in de smaak; terecht: want het is zo weergegeven dat het heel vies lijkt, maar desondanks niet onaangenaam is om naar te kijken. Met de weddenschap zien we ook heel mooi hoe de afstand is tussen onbekende personen (in dit geval de jongens uit de klas) en hoe snel allerlei vooroordelen ontstaan. De stoerste jongen is met name stoer omdat niemand tegen hem in durft te gaan, en niet omdat hij zo stoer van zichzelf is. Nee, dat valt eigenlijk zelfs heel erg tegen. Veel kinderen zullen dit groepsgedrag herkennen op hun eigen school. De kinderen uit deze klas zijn in veel verschillende types in de film ingebracht. Zo is Adam een echte nerd, maar wel eentje die ontzettend goed kan dansen. En Erika is weliswaar een meisje en hoort er daarom niet bij, maar ze is fysiek de grootste en sterkste van allen, en ze is ook nog heel slim. Grappig is ook het vervelende broertje van Billy. Hij is ontzettend irritant, arrogant en brutaal, maar gedraagt zich in gezelschap van volwassenen bijzonder charmant en getalenteerd, zodat iedereen met hem wegloopt. Ook zo’n klein broertje of zusje zal voor veel kinderen herkenbaar zijn. Maar de mooiste elementen van de film zijn toch de kindervriendschappen die worden gesloten.

De film is gebaseerd op een boek van Thomas Rockwell, en het verhaal is al eerder op het doek vertoond in de vorm van een animatiefilm. Er zit veel moraal in de film, zonder dat de toon belerend is. ‘How to Eat Fried Worms’ is vooral grappig, vies en origineel. Met prachtig uitgewerkte details, zoals bijvoorbeeld de animatie bij het begin van de film en een prachtig lied tijdens de aftiteling. Kortom, een heel leuke kinderfilm, waar alles inzit.

Sharon Vonk