Husband for Hire (2008)

Regie: Kris Isacsson | 92 minuten | komedie | Acteurs: Mark Consuelos, Nadine Velazquez, Tempestt Bledsoe, Luce Rains, Erik Estrada, Mario López, Rosa Arredondo, Mike Miller, William Sterchi, Jayce Bartok, Erin Ross, Kate Micucci, Casey Messer, Kisha Sierra, Michael Neithardt

‘Husband for Hire’ gaat meteen van start met Lola’s zoektocht naar een nieuwe verloofde. Uit een groepje arbeiders langs de grens van Mexico kiest de knappe multimiljonaire in spe voor tuinman Bo. Lola wordt in haar missie bijgestaan door haar assistente Nina. Samen proberen ze om Bo in 48 uur te transformeren in de ideale verloofde zodat Lola’s vader hem goed zal keuren. Natuurlijk verloopt dit proces niet zonder enige hindernissen. Zo is Bo’s vriendin Nikki niet gecharmeerd van het plan en ex-verloofde Marco wil Lola maar al te graag terugwinnen…

Vernieuwend is ‘Husband for Hire’ allerminst. Zoals bij meerdere romantische komedies geldt ook hier dat de verhaallijn uiteindelijk draait om of het meisje voor de ‘bad guy’ gaat of toch kiest voor haar ware liefde. De hoofdpersonages Lola Dia (Nadine Velazquez), Bo (Mark Consuelos) en Marco (Mario López) zijn prima gecast. Maar het scenario laat te wensen over. Want het karakter van Lola wekt in eerste instantie niet echt sympathie of medeleven op. Als kijker krijg je namelijk niet veel inzicht in Lola’s persoonlijke achtergrond. Daarnaast etaleert Velazquez het personage iets teveel als een verwend nest. Gelukkig komen er gaandeweg de film terloops een aantal details naar voren over Lola. Zoals in de scène waarin ze met Bo dineert en haar moeder ter sprake komt.

Ondanks dat het scenario van ‘Husband for Hire’ rammelt, is de chemie tussen Velasquez en acteur Consuelos redelijk aannemelijk. Evenals de karakters in het verhaal moeten de beide acteurs wat los komen en na het dinertje komen er meer ‘vonken’ op het scherm. Consuelos fungeert in de film eerst wel als een voetveeg van Lola, maar weet meer de lach en meeleven van de kijker te ontfutselen dan zijn tegenspeelster Velasquez. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de lofuiting van Bo over de tuin van Lola’s vader of zijn reactie op Marco’s charme offensief.

De erg platte humor wordt geleverd door acteur Jayce Bartok die de rol van Bo’s zogenaamde adoptief broer Bread vervult. Bartok loopt als Bread continu rond in zijn blote bast en hunkert naar Lola’s assistente Nina (Tempestt Bledshoe). Hij laat zijn bewondering voor haar niet bepaald subtiel blijken. Nina, die aan een verslaving van cafeïnepillen lijdt, moet er maar weinig van hebben. Het is jammer om te zien dat Bledshoe – evenals collega Bartok – een soort slapstick komisch figuur speelt in ‘Husband for Hire’. De makers van de film hadden de grappen sterker kunnen timen. De rol van de erg beschermende vader speelt acteur Erik Estrada vrij stereotiep. Estrada’s amusantste scènes zijn als hij een telefoongesprek voert met Lola en wanneer hij Bo aan een klein kruisverhoor onderwerpt in de wijnkelder.

Tot slot kent ‘Husband for Hire’ ook ‘slechteriken’. Zo probeert Bo’s vriendin Nikki (Erin Ross) de plannen van Lola dwars te bomen. De actrice gaat hierbij wat over de top en dat is spijtig. Collega Rosa Arredondo pakt het iets gematigder aan als Lola’s zus Simona. Ze weet met haar blikken en opmerkingen best te overtuigen als een slinkse zus. Ook hiervoor geldt dat het scenario hierin te kort schiet, de beweegredenen van Simona konden meer worden uitgewerkt. Lola’s ex-verloofde wordt vertolkt door Mario López die vooral bekend is door zijn rol in ‘Saved by the Bell’. López’ rol omvat niet veel meer als de mooie gladde macho die af en toe actief onderneemt om zijn ex terug te krijgen. De acteur hoeft hiervoor weinig energie te verspillen. Het is vooral charmant lachen en de knappe vrijgezel uithangen. López’ is op zijn sterkst in de film wanneer hij zijn danskunsten toont.

‘Husband for Hire’ bevat een aantal vermakelijke momenten, maar echt de slappe lach zul je niet krijgen. Het script en de timing van de grappen zijn hier debet aan. De film wordt redelijk gered door de bijdrages van Consuelos, López en Velasquez. ‘Husband for Hire’ is een doorsnee Amerikaanse komedie die voor de verandering eens Latino acteurs de hoofdrollen laat vervullen.

Ans Wijngaarden