Kajillionaire (2020)

Recensie Kajillionaire CinemagazineRegie: Miranda July | 105 minuten | misdaad, drama | Acteurs: Richard Jenkins, Debra Winger, Evan Rachel Wood, Patricia Belcher, Kim Estes, Da’Vine Joy Randolph, Rachel Redleaf, Randy Ryan, Mark Ivanir, Blanca Araceli, Diana Maria Riva, Gina Rodriguez, Betsy Baker, Michelle Gillette, Susan Berger

Robert en Theresa zijn twee babyboomers die de financiële boot hebben gemist. Het stel probeert rond te komen van kruimeldiefstal, kruimeloplichting en het meedoen aan kruimelprijsvragen op internet. ’s Avonds slapen zij in een fabriekspand waar eens per dag de muren overstromen met roze schuim. Overdag struinen zij de zonnige straten af van Los Angeles met Old Dolio, hun 26-jarige dochter. Dit meisje, met een naam als een circuspony en het gezicht van een overleden hippie, is zo emotioneel verwaarloosd dat ze van binnen bijna is gestorven.

Op een dag ontmoet dit trio de sprankelende Puerto Ricaanse Melanie. Die voelt zich meteen aangetrokken tot Old Dolio, met wie ze een vertrouwensband krijgt. Melanie heeft ook Robert en Theresa iets te bieden: nieuwe manieren om aan geld te komen. Veel geld.

De Amerikaanse speelfilm ‘Kajillionaire’ is moeilijk op een genre vast te pinnen, maar komisch drama komt in de buurt. De film draait vooral om de volwassenwording van Old Dolio. We maken mee hoe zij haar ouders begint te zien als de hopeloze figuren die ze zijn. En ziet ze in dat ze zelf minder hopeloos is dan ze denkt.

Dit alles komt tot ons in vervreemdende en grappige scènes, met huilende voormannen, turbulentie in de lucht en aardbevingen op de grond, een plots oplichtende sterrenhemel, excentrieke rijkaards en massages die je niet kunt inruilen tegen een mooi stuk rots. Dan is er nog het slimme script en mooie rollen van Evan Rachel Wood en Gina Rodriguez. Toch zijn het uiteindelijk de ontroerende scènes met Old Dolio die je het meest bijblijven.

Voor het juiste perspectief is het handig om te weten dat ‘Kajillionaire’ het geesteskind is van regisseuse, scenariste, kunstenares en schrijfster Miranda July (‘Me and You and Everyone We Know’). Net als verwante geesten als Alex van Warmerdam, Wes Anderson en Anders Tomas Jensen creëert July een uniek universum, zonder te belanden in surrealisme. In ‘Kajillionaire’ zijn de personages net niet levensecht, maar levensecht genoeg om binding mee te krijgen.

Het kleurrijke universum van ‘Kajillionaire’ is een prima plek om anderhalf uur te vertoeven. Deze coming-of-age van een 26-jarige blijft je bij vanwege de visuals, humor en volstrekt eigen stijl en toon. Niet geschikt voor iedereen, maar liefhebbers van eigenzinnige én ontroerende arthouse weten genoeg.

Henny Wouters

Waardering: 4

Bioscooprelease: 8 oktober 2020
VOD-release: 10 februari 2020