Kerst met Guus (2016)

Regie: Lennart Gosman, Christianne Altena, Dirk Elsen | 8 minuten | korte film

In verband met de huidige editie van Film by the Sea kan een beetje aandacht voor de dapper voort ploegende Zeeuwse filmcultuur geen kwaad. Op het Vlissingse festival worden Zeeuwse films zelfs met 3 verschillende prijzen in het zonnetje gezet. De korte film ‘Kerst met Guus’, een project in opdracht van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, verdiende een nominatie voor de Lions Club Vlissingen Film Award. Lennart Gosman (‘IJskoud’) tekent voor het scenario; Gosmans co-makers Christianne Altena en Dirk Elsen komen van de filmopleiding van de Antwerpse Academie.

Guus is een pop van papier-maché die voor de kerstdagen wordt ingeruild voor een kerstboom en op straat wordt gezet. Hij is van slag en vraagt zich af wat hij nu eigenlijk waard is en waar hij thuishoort. Guus maakt ‘van alles’ mee in Goes en Antwerpen, voelt zich erg eenzaam en dan gebeurt er ‘iets onverwachts’, zo luidt de bijgeleverde beschrijving. Nu ja, onverwacht: een opzienbarend scenario heeft ‘Kerst met Guus’ niet. Wel is de korte film vaardig uitgevoerd qua ritmiek en techniek, en pakt de mix van Zeeuwse en Vlaamse invloeden verfrissend lichtvoetig uit.

De leek zou ‘Kerst met Guus’ misschien als jeugdfilm beschouwen, de droge humor die is verbonden aan de belevenissen van de niet van charmes gespeende pop (stem: Dirk Elsen), vertegenwoordigt echter wel degelijk een wereldbeeld. Zo wordt dakloze Guus verliefd op een paspop in een winkeletalage, waaruit hij vervolgens hardhandig wordt verwijderd. Ook advies van een chocolade buste van Napoleon biedt geen soelaas. Een meisje in een park (Nina Aerts) biedt uiteindelijk redding. Het thema eenzaamheid wordt weer teruggeleid naar de wereld van kinderen, die meestal betere oplossingen hebben voor deze problematiek dan volwassenen. Zeker als het om poppen gaat.

‘Kerst met Guus’ is integraal te vinden op vimeo.com.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3