Kill Switch (2017)

Recensie Kill Switch CinemagazineRegie: Tim Smit | 88 minuten | actie, science fiction, thriller | Acteurs: Dan Stevens, Bérénice Marlohe, Mike Reus, Bas Keijzer, Tygo Gernandt, Gijs Scholten van Aschat, Charity Wakefield, Kasper van Groesen, Mike Libanon, Don Alphonso, Chloe-May Cuthill, Bastiaan Rook

Filmmakers zijn altijd op zoek naar een volgende baanbrekende techniek die de industrie op haar kop zal zetten. Vaak wordt er dan naar andere media gekeken om inspiratie uit te halen. Nu games steeds cinematischer worden is het dus logisch dat de filmwereld soms wat overneemt van videospellen. Zo werd een tijdje terug de film ‘Hardcore Henry’ uitgebracht, een experiment dat volledig vanuit de eerste persoon gefilmd was. Special effects technicus Tim Smit probeert dit concept meer leven in te blazen en komt met zijn eerste film ‘Kill Switch’.

Helaas valt ‘Kill Switch’ in exact dezelfde valkuilen (en een paar meer) als ‘Hardcore Henry’. Waar films en videospellen in verschillen is namelijk dat de ene passief is en de ander actief. De plot van beide media is hier dan ook vaak op aangepast. In het geval van ‘Kill Switch’ is dat helaas absoluut niet het geval. Wetenschapper Will Porter (Dan Stevens) moet een pakketje van punt A naar punt B brengen terwijl zijn omgeving vrij letterlijk in elkaar stort. Dit flinterdunne gegeven wordt verder ingevuld met een aantal science fiction clichés en een paar uiterst nietszeggende bijfiguren (gespeeld door onder andere Bérénice Marlohe en Tygo Gernandt).

De gimmick van het perspectief in de eerste persoon is met deze premisse dan op zich goed gekozen, maar nergens wordt het echt revolutionair of tilt het Smits eindproduct naar een hoger plan. Sterker nog, op een gegeven moment wordt het zelfs een beetje irritant. De snelle bewegingen maken de kijker vooral misselijk en de gebreken in verhaalvertelling komen bij deze stijl enorm snel aan het licht wanneer de speelduur slechts 88 minuten bedraagt. Hoe anders is dat bij een videospel, dat bij deze stijl zeker minimaal vier tot acht uur nodig heeft om het verhaal goed over te kunnen brengen.

Uiteindelijk doet ‘Kill Switch’ bar weinig goed. De stijl is zeker interessant maar verhaaltechnisch doet het uiteindelijk niets wat echt werkt. Normaal gesproken zou de actie dan voor het plezier moeten zorgen, maar deze is nooit interessant om naar te kijken. Vooral omdat de kijker constant het gevoel heeft dat deze een controller op moet pakken en de rest van de film zelf uit moet spelen. Toegegeven: de ingrediënten om een gave ervaring neer te zetten zijn zeker aanwezig, er is alleen voor een totaal verkeerd medium gekozen.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 1

Bioscooprelease: 1 juni 2017
DVD- en blu-ray-release: 18 oktober 2017