La léon (2006)

Regie: Santiago Otheguy | 85 minuten | drama | Acteurs: Jorge Román, Daniel Valenzuela, José Muñoz, Juan Carlos Rivas, Mirta Duran Rivas, Esteban Gonzalez, Alfredo Rivas, Alberto Rivas, Mirta Rivas, Lorena Rivas, Aida Merel, Diego Quiroz, Marinaro Julio, Mariano González, Marcos Woinsky, Jimena Cavaco

‘La léon’ speelt zich af op een geïsoleerd liggend eilandje in de delta van de Paraná-rivier in Argentinië. In die delta sappelen eenvoudige, hardwerkende mensen voor een karig bestaan. Het is een gesloten wereldje dat vooral beheerst wordt door eenzaamheid, verlangen en angst voor ontwikkelingen van buitenaf. Het bestaan is er uiterst eenvoudig, het werk bestaat veelal uit riet kappen, drinken in de kroeg en soms een onderling voetbalpartijtje. Arme sloebers en zwijgzame mensen die niet echt met hun gevoelens te koop lopen en die emoties onderhuids houden.

Alvaro is een buitenbeentje. Ook hij snijdt riet, maar herstelt ook boeken voor een bibliotheek. Hij is homoseksueel, woont op zich zelf, maar heeft toch goede contacten met de mensen uit die gemeenschap. Voor transport naar andere plaatsjes is een motorboot, de Léon, die door Turu wordt gerund.

Turu is als schipper van die boot in een bijzondere positie en acht zich de – door zich zelf benoemde – plaatselijke ‘baas’ en verantwoordelijk voor het handhaven van de oude tradities en waarden. Hij is een rauwe bonk die met sterke argwaan kijkt naar de invloeden die van buitenaf komen. Er zijn nieuwe houtkappers in de streek gekomen die in zijn ogen een bedreiging voor de bestaande gemeenschap vormen. Zij zullen straks verantwoordelijk zijn dat het oude wereldje en de tradities gaat verdwijnen. Turu praat op de anderen in dat zij de nieuwkomers niet moeten vertrouwen. Tegelijkertijd terroriseert hij Alvaro wegens diens homoseksuele geaardheid.

Zijn onverdraagzaamheid neemt een dramatische wending met acties tegen de illegale immigranten, maar ook Alvaro moet het ontgelden. Is dit haat tegen de nieuwkomers en homoseksuelen of zijn er dieper liggende motieven achter het gedrag van Turu?

De verhaallijn an sich is erg klein gehouden, wellicht zelfs iets te klein. De karakters zijn wat sterk aangezet met de zachte Alvaro en de brute Turu. Daar staat tegenover dat dit verhaal magistraal verbeeld wordt in een visueel adembenemende beeldtaal.

De film loopt over van magnifieke, contrastrijke zwart-witopnamen met sublieme lange en trage shots die de rivierdelta en de sfeer van de natuur en de gemeenschappen daar op een bijna magische wijze vangen. Camerawerk en fotografie compenseren het eenvoudige verhaal dus volledig. Klein, maar fijn is het credo voor deze film. Briljante beelden die poëtisch een sfeer schetsen van (alweer) een gemeenschap die onvermijdelijk verandert. Angst voor vreemdelingen en veranderingen en wellicht voor eigen gevoelens komen fraai tot uiting.

Rob Veerman

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 5 juni 2008