La maison jaune – The Yellow House (2007)

Regie: Amor Hakkar | 87 minuten | drama | Acteurs: Aya Hamdi, Amor Hakkar, Tounés Ait-Ali

De indrukwekkende Algerijnse film ‘La maison jaune’ vertelt het verhaal over een liefdevolle boerenfamilie in het Aures gebergte, bestaande uit vader, moeder, drie dochters en een zoon. Al in de eerste scène krijgt het gezin te horen dat hun zoon Belkacem, die in het leger zat, overleden is na een auto-ongeluk. Vader Mouloud (Amor Hakkar) gaat met zijn kleine tractor naar de stad Batna om daar het lichaam van zijn zoon op te halen, zodat hij het kan begraven. De hele nacht rijdt hij door om zijn zoon zo snel mogelijk mee te kunnen nemen. Als Belkacem begraven is, blijkt moeder (Tounés Ait-Ali) veel moeite te hebben met de dood van haar zoon en doet Mouloud er alles aan om zijn vrouw weer op te vrolijken. Hij verft het huis geel, regelt een hond en zelfs een televisie om een video-opname van Belkacem te kunnen zien.

‘La maison jaune’ is zeer de moeite waard, omdat de film met een klein verhaal veel weet te vertellen over zowel de betreffende familie als over Algerije zelf. Zo zijn de mensen die Mouloud onderweg naar Batna tegenkomt erg behulpzaam, terwijl hij met behoorlijk wat problemen kampt om in de stad te komen. Mouloud kan niet lezen en daardoor niet vinden waar hij precies zijn moet. Een taxichauffeur rijdt voor hem uit naar het juiste adres. Het is een hulpvaardigheid, die in de snelle, westerse samenleving nauwelijks meer voor komt.

Amor Hakkar heeft zijn verhaal bijzonder mooi in beeld gebracht. De beelden van de woonomgeving van de familie en van de rit naar Batna zijn prachtig. Mouloud krijgt halverwege zijn rit een zwaailicht van de politie voor op zijn verder onverlichte tractor, zodat hij zichtbaar is op de weg. Door het donker zie je Mouloud zonder te stoppen met het zwaailicht op zijn tractor over stille wegen rijden, om zijn zoon maar op te kunnen halen. Bij zulke beelden zijn woorden overbodig.

Het enige kritiekpuntje op ‘La maison jaune’ is dat de acteerprestaties van Tounés Ait-Ali als moeder Tatima te wensen overlaten. Toch is ook dit geen echt bezwaar, omdat zij geen grote rol speelt in de film. Amor Hakkar en Aya Hamdi als Mouloud en dochter Alya zetten wel een prima acteerprestatie neer.

Amor Hakkar is weliswaar geboren in Algerije, maar is voor zijn eerste verjaardag met zijn ouders vertrokken naar Frankrijk. Daar is hij opgegroeid en daar heeft hij gestudeerd. Pas in 2002 is Hakkar teruggegaan naar het Aures gebergte in Algerije om zijn vader te begraven. Terug in Frankrijk schreef hij het script voor ‘La maison jaune’. Momenteel is hij bezig met een Franstalige film genaamd ‘Quelques jours de répit’. Hopelijk is dit net zo’n juweeltje als zijn voorganger.

Wietske Uneken