Lady for a Day (1933)

Regie: Frank Capra | 96 minuten | komedie | Acteurs: Warren William, May Robson, Guy Kibbee, Glenda Farrell, Ned Sparks, Walter Connolly, Jean Parker, Nat Pendleton, Barry Norton, Halliwell Hobbes, Hobart Bosworth, Robert Emmett O’Connor

Apple Annie is een van de velen die hun waren en diensten op straat proberen te slijten in deze barre tijden van wereldwijde economische malaise. Ze is arm en al oud en bovendien aan alcohol verslaafd, maar heeft duidelijk betere tijden gekend, gezien de grammofoonspeler die ze in haar kleine huisje heeft staan. Van die prachtige muziek geniet de hele buurt mee. Tijdens het luisteren schrijft ze ’s avonds brieven aan haar dochter Louise op duur briefpapier dat ze stiekem van een hotelbediende van een chic hotel koopt. Ze vertelt uitgebreid over de vele galafeesten en society evenementen die ze bijwoont. Paniek breekt uit als Louise aankondigt dat ze met haar verloofde Carlos (Barry Norton) en zijn vader hertog Romero (Walter Connolly) een week bij haar zal verblijven. Annie wil het liefst sterven van schaamte.

Dave the Dude is een gangsterbaas die nooit een belangrijke zakelijke deal afsluit zonder eerst een appel bij Annie te kopen waarbij hij haar altijd wat extra’s toestopt. Wanneer hij haar niet kan vinden, laat hij zijn bendeleden de hele stad afzoeken uit angst dat zijn aanstaande winstgevende onderneming op een fiasco zal uitdraaien. Eenmaal op de hoogte van Annie’s probleem, beweegt hij hemel en aarde om haar een dame van stand te laten lijken gedurende de week dat haar dochter bij haar zal zijn. De vader van Louise’s verloofde zal zeker geen toestemming voor een huwelijk verlenen als hij merkt dat Annie slechts een aan alcohol verslaafde appelverkoopster is.

Ja, wie is hier nu tegen bestand. De verwaarloosde Annie smeekt de hotelmanager die het bedrog ontdekt om ‘Mrs. E. Worthington Manville’ dood te laten verklaren om haar dochter de schande van een aan lager wal geraakte moeder te besparen. May Robson is ongelooflijk ontroerend in haar hulpeloosheid. En later als ze is uitgedost als een dame van stand en haar grande entree maakt, doen de aanwezige mannen automatisch hun hoed af in haar bijzijn. Haar reactie hierop is nog aandoenlijker dan die van Audrey Hepburn in ‘My Fair Lady’ (1964) of Julia Roberts in ‘Pretty Woman (1990)’ na hun metamorfose.

Onweerstaanbaar en geestig is Warren Williams als de gangsterbaas die in zijn pogingen die arme oude vrouw te helpen zover gaat dat hij haar van een schitterend appartement en een echtgenoot en stiefvader voor Louise voorziet en zelfs poseert als de neef van ‘haar man’. Om te voorkomen dat zijn misleiding wordt ontdekt, laat hij een paar al te nieuwsgierige journalisten ontvoeren waardoor de autoriteiten hem op de hielen zitten. Dit laatste feit resulteert echter grappig genoeg in de sprookjesachtige finale waarbij de commissaris van politie, diens baas de burgemeester en diens baas de gouverneur allen bij de afsluitende receptie aanwezig zijn waardoor Annie in staat is haar dochter het aanzien te verlenen dat Louise nodig heeft om een huwelijk van stand te sluiten. Zakdoeken en tissues aangeraden.

Diana Tjin-A Cheong