Lady Snowblood 2: Love Song of Vengeance – Shura-yuki-hime: Urami Renga (1974)

Regie: Toshiya Fujita | 89 minuten | drama, thriller | Acteurs: Meiko Kaji, Yoshio Harada, Kazuko Yoshiyuki, Shin Kishida, Juzo Itami

Nadat Yuki (Meiko Kaji) de wraak op de moordenaars van haar ouders voltooid heeft (‘Lady Snowblood 1′), wordt ze na een lange vlucht opgepakt en veroordeeld voor moord. Onderweg naar de galg wordt de koets, waarin ze wordt vervoerd, overvallen. Het hoofd van de geheime dienst Seishiro Kikui (Shin Kishida) blijkt gebruik te willen maken van haar fenomenale vechtkunst. Yuki komt op deze manier terecht bij Ransui Tokunaga (Juzo Itami), een anarchist, die dankzij een geheim document dat hij bezit, een grote staatsvijand is. Yuki komt echter aan de kant te staan van Ransui en wordt op deze manier wederom de vijand van Seishiro Kikui.

Het verhaal heeft bijzonder weinig te maken met het eerste deel van ‘Lady Snowblood’ en het is dan ook de vraag waarom de makers ervoor gekozen hebben om deze film een vervolg te noemen. De enige overeenkomst tussen ‘Lady Snowblood’ deel 1 en deel 2 is mooie Meiko Kaji, die ook nu weer de zwaardvechtster Yuki speelt. Het lijkt erop dat dit vervolg slechts is gemaakt naar aanleiding van het succes van deel 1 en niet omdat er nog een tweede verhaallijn uit de eerste film te halen viel. Jammer is hierbij ook dat het verhaal van ‘Lady Snowblood 2’ zoveel ingewikkelder is dan het verhaal van deel 1. De kracht van ‘Lady Snowblood: Blizzard from the Netherworld’ lag juist in het feit dat een eenvoudig verhaaltje op een zeer onderhoudende manier was verfilmd. Doordat deel 2 veel ingewikkelder is, boet ‘Lady Snowblood’ hier aan kracht in.

Toch is ‘Lady Snowblood: Love Song of Vengeance’ zeker geen slechte film. Het verhaal over de politieke situatie tussen Japan en Rusland in 1906 en de rol die “onze” Lady Snowblood daarin speelt, is spannend en onderhoudend. Meiko Kaji weet ook nu weer volop te vermaken met haar vechtkunsten. Al met al kan gezegd worden dat ‘Lady Snowblood 2: Love Song of Vengeance’ niet het niveau bereikt van zijn voorganger en dat je je zelfs af kunt vragen waarom de film als vervolg van ‘Lady Snowblood: Lady Snowblood: Blizzard from the Netherworld’ gemaakt is. Evengoed weet ‘Lady Snowblood 2’ anderhalf uur lang te boeien en is om die reden toch best de moeite waard.

Wietske Uneken