Le grand restaurant (1966)

Regie: Jacques Besnard | 90 minuten | actie, komedie | Acteurs: Louis de Funès, Bernard Blier, Maria-Rosa Rodriguez, Venantino Venantini, Juan Ramírez, Noël Roquevert, Folco Lulli, Yves Arcanel

Septime is de tirannieke eigenaar van het gelijknamige restaurant. Als hij een bepaald geluidje maakt met zijn mond, moeten de personeelsleden direct komen aanrennen. Wanneer hij datzelfde geluid ook tegen een hondje van een klant gebruikt, komt de helft van de obers meteen aangerend, zo goed zijn ze afgericht. Om ze te testen tijdens zijn afwezigheid keert hij in vermomming terug naar zijn restaurant en hangt daar een zeer vervelende klant uit. Sommige personeelsleden blijven beleefd, hoewel hen het bloed onder de nagels vandaan wordt gehaald, maar anderen hebben daar tot ongenoegen van Septime meer moeite mee.

Hij heeft klanten in de hoogste kringen en president Novales (Folco Lulli) is een trouw bezoeker van zijn restaurant als hij in het land is. Wanneer onduidelijk is door wie hij ontvoerd is, wordt Septime gedwongen mee te helpen. Zoniet, dan zal zijn restaurant gesloten worden. Hij krijgt een zender omgehangen en moet allerlei opdrachten uitvoeren, er zijn achtervolgingen met de auto en niemand begrijpt precies wat er gebeurt.

De leukste scène van ‘Le grand restaurant’ is zonder twijfel die waarin een hoge Duitse gast graag een van Septimes beroemde recepten wil hebben. Septime gaat steeds harder in het Duits tegen hem schreeuwen en buigt zich steeds dreigender naar hem toe over, terwijl er langzaam twee schaduwen over zijn gezicht schuiven. Hierdoor krijgt hij een ander kapsel en een snorretje waarmee hij sprekend op Hitler lijkt. Maar ook het te water raken van zijn Citroen DS in de Seine waarna hij rustig op de rivier verder tuft, is een pareltje.

‘Le grand restaurant’ bestaat uit een reeks van sketches, waar de ontvoering als een rode draad door heen loopt, maar die min of meer op zichzelf staan. Dat is samen met het enigszins warrige scenario de zwakte van deze erg grappige film die zelfs de grootste chagrijn nog aan het lachen krijgt.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3

Bioscooprelease: 22 december 1966
DVD-release: 16 oktober 2014