Lego Hero Factory: Rise of the Rookies (2010)

Regie: Mark Baldo | 83 minuten | actie, animatie, avontuur | Originele stemmencast: Eric Christian Olsen, John Schneider, Bryton James, Jean Louisa Kelly, Christopher B. Duncan, Stephen Stanton, Henry Winkler, Charles Adler, Joel Swetow, Jason Canning, Jennifer Coolidge, Malcolm McDowell, Jeff Bennett, Mark Hamill

Lego is een speelgoedmerk dat in de loop der tijd een enorme schare fans heeft opgebouwd. Sinds het midden van de vorige eeuw werd het product steeds verbeterd en het assortiment uitgebreid. Tegenwoordig kent iedereen wel iemand die met Lego speelt of heeft gespeeld, er lopen op deze aarde namelijk miljoenen Legobouwers rond. Er zijn zelfs Legosteentjes in de ruimte geweest: in de Space Shuttle Endeavour, die in mei 2011 met de laatste ruimtevlucht (STS-134) richting ISS is vertrokken, bevonden zich een aantal Legostenen, waarmee de astronauten hebben geëxperimenteerd. De aantrekkingskracht van het speelgoed is enorm: zowel jong als oud kan zich verliezen in het bedenken en bouwen van gebouwen, voertuigen en andere voorwerpen. Hero Factory is een thema dat in de nazomer van 2010 werd geïntroduceerd. Het is min of meer de onofficiële opvolger van Bionicle, dat sinds 2001 op de markt werd gebracht. Van Bionicle zijn vier films gemaakt, met de tv-serie “Hero Factory” borduurt The Lego Group verder op het succes van die films. De eerste (en enige) vier afleveringen uit het eerste seizoen zijn uitgebracht onder de titel ‘Lego Hero Factory: Rise of the Rookies’. De film bevat vier opeenvolgende verhalen, waarin de helden uitgroeien van veelbelovende beginnelingen tot echte helden.

De ster van de film is de rode William Furno. Het nieuwste model, maar nog erg jong en onervaren. Toch lijkt hem een gouden toekomst te wachten. Zijn baas en mentor, de Alpha leider Preston Stormer, lijkt daar echter niet zo zeker van. Elke kans die Furno krijgt om zichzelf te bewijzen, wordt door Stormer afgepakt. Furno’s vriendin Natalie Breez en zijn vriend, de blauwe, heetgebakerde Mark Surge, begrijpen niet goed waarom dat is, maar de kijker krijgt al gauw een verklaring: in het verleden heeft Stormer zijn beste vriend verloren in een allesbepalende strijd. Daarom is Stormer erg voorzichtig met het inschakelen van nieuwelingen (de rookies uit de titel dus), maar gelukkig voor Furno, Breez en Surge is hun hulp vaak genoeg nodig en kunnen zij laten zien waar echte helden van gemaakt zijn.

‘Lego Hero Factory: Rise of the Rookies’ is een eenvoudig verhaal, waarin goed en kwaad duidelijk afgebakend zijn. Er zal bij de jonge filmkijkers geen verwarring ontstaan over wie de helden en wie de schurken zijn. Stoere jongens zullen genieten van de gevechten die op het scherm aan hun ogen voorbij trekken, van explosies tot luchtaanvallen, het zit er allemaal in. Dat het scenario eigenlijk nauwelijks uitgewerkt is, doet voor hen niet ter zake. (Het wordt bijvoorbeeld nergens duidelijk waarom de slechteriken eigenlijk aangepakt moeten worden, anders dan dat ze ‘slecht’ zijn.) De animatie is van een redelijk hoog niveau, de figuren lijken – uiteraard – erg op hun speelgoedvariant en het is goed voor te stellen dat deze lange reclamespot voor de gelukkige bezitters van het speelgoed inspiratie vormt voor het naspelen van de avonturen. Dankzij het vele geweld is de film wellicht minder geschikt voor de jongere kijkers, maar vanaf een jaar of zes, zeven, is het prima te doen.

Monica Meijer