Leonard Cohen: I’m Your Man (2005)

Regie: Lian Lunson | 98 minuten | muziek, biografie, documentaire | Met: Perla Batalla, Bono, Robert Burger, Nick Cave, Julie Christensen, Adam Clayton, Jarvis Cocker, Leonard Cohen, Antony Hegarty, Anna McGarrigle, Kate McGarrigle, Larry Mullen Jr., Beth Orton, Brett Sparks, Rennie Sparks, The Edge, Linda Thompson, Teddy Thompson, Martha Wainwright, Rufus Wainwright, Hal Willner

Een beetje singer-songwriter op leeftijd of al in het graf kan er op rekenen dat er een film over zijn leven wordt gemaakt. Zo viel in 1999 André Hazes die eer ten beurt en konden we in 2005 zowel de speelfilm ‘Walk the Line’ over Johnny Cash als de documentaire ‘No Direction Home: Bob Dylan’ bekijken. Regisseur Lian Lunson koos Leonard Cohen als onderwerp, zolang hij nog in leven is kunnen hem tenminste nog vragen worden gesteld.

Leonard Cohen vertelt in ‘Leonard Cohen: I’m Your Man’ dus over zichzelf: zijn leven, zijn werk, zijn herinneringen. Een sympathieke oude man, erg bescheiden maar welbespraakt. We zien echter niet alleen de Canadese dichter-zanger, we zien ook oude beelden, veel oude beelden waarvan je je afvraagt hoe Lunson die allemaal heeft verzameld, Cohen moet toestemming hebben gegeven om zijn gehele familie-archief overhoop te halen. Maar vooral zien we optredens van artiesten die Cohen-liedjes ten gehore brengen. Stuk voor stuk zijn dat mooie optredens, met als uitspringers Rufus Wainwright (met ‘Hallelujah’ ) Nick Cave, Antony Hegarty (van Antony & the Johnsons), Jarvis Cocker (van Pulp) en U2. Op die laatste na zijn alle optredens afkomstig van het ‘Came So Far for Beauty’ concert dat in 2005 in Sydney werd gegeven. Deze optredens zijn dan weliswaar de moeite waard, ze nemen wel erg veel tijd van de documentaire in beslag. Na anderhalf uur merk je dat je helemaal niet zoveel meer over Leonard Cohen zelf te weten bent gekomen. Goed, toen zijn vader stierf op zijn negende stopte hij een briefje in diens das, hij hoorde bij een groepje dichters in Montreal, hij heeft in New York in een hotel met Janis Joplin gezeten en heeft daar een liedje over geschreven, hij zat een tijdje in een Zenklooster, maar dan heb je het wel gehad. De artiesten die zijn liedjes laten horen zeggen stuk voor stuk alleen maar hoe geweldig ze Leonard vinden, er komen echter nauwelijks mensen aan het woord die hem persoonlijk hebben gekend.

Zo is ‘Leonard Cohen: I’m Your Man’ vooral een weergave van het ‘Came So Far for Beauty’ concert, doorvlochten een beetje van de man himself, een aantal interessante beelden en wat lovende woorden van grote artiesten als Bono en Nick Cave. Leuk om naar te kijken en te luisteren, dat wel, maar weinig verdiepend.

Emy Koopman

Waardering: 3

Bioscooprelease: 14 december 2006