Lieve (2019)

Recensie Lieve CinemagazineRegie: Vincent Groos | 17 minuten | korte film, drama | Acteurs: Joke Emmers, Sien Eggers, François Beukelaers, Christine Verheyden, Marilou Mermans, Tine Balder

Dankzij de Covid_19-pandemie lijkt er iets meer waardering voor het verplegend personeel te zijn gekomen, maar mensen die werkzaam zijn in de zorg verdienen natuurlijk altijd alle respect. Dat er binnen deze gelederen natuurlijk, net als in elke andere bedrijfstak, personen voorkomen die net wat beter in hun vak zijn dan collega’s, is geen verrassing. In ‘Lieve’, de afstudeerfilm van de Vlaamse Vincent Groos, volgen we zo’n topper: Lieve.

Lieve is wijkverpleegkundige. Op haar brommer bezoekt ze dagelijks tientallen patiënten, die soms erg afgelegen wonen en afhankelijk zijn van dat ene, korte, dagelijkse bezoekje. Lieve regelt de medicatie, voor anderen zorgt ze voor de persoonlijke hygiëne, maar altijd is er tijd voor persoonlijke aandacht. Lieve is een kei in haar vak en de patiënten zien haar zonder uitzondering graag. Al heb je er natuurlijk altijd mensen tussen voor wie niets goed genoeg is, maar daar weet Lieve handig mee om te gaan.

Het contrast met een collega ligt er misschien iets te dik bovenop. Terwijl Lieve door weer en wind kilometers op haar brommer rijdt, haalt haar collega haar in een dure cabrio in, en schuift ze een lastige patiënt naar Lieve door, op een manier dat de jonge vrouw geen ‘nee’ kan zeggen. En dat is nu net waar ‘Lieve’ om draait: hoe ver kun je gaan in je werk met je empathie en behulpzaamheid? Voor iedereen is er een grens. Dat moet wel, om jezelf en uiteindelijk ook je patiënten te beschermen.

‘Lieve’ maakt indruk door het ijzersterke spel van Joke Emmers, die van het titelpersonage een warme, jonge vrouw maakt die je maar zo bij een ziek familielid of vriend kan tegenkomen. Dat is maar te hopen. De beeldtaal is al even sterk: met weinig middelen en een uitgekiend oog voor de setting creëert Groos een duidelijke sfeer. Mooie ode aan een onmisbare beroepsgroep.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

DVD- en blu-ray-release: 18 november 2020 (Selected Shorts #28: De beste Vlaamse kortfilms)