Logorama (2009)

Regie: François Alaux, Hervé de Crécy, Ludovic Houplain | 16 minuten | actie, animatie, korte film, misdaad | “Originele stemmencast: Bob Stephenson, Sherman Augustus, Aja Evans, Joel Michaely, Matt Winston, Andrew Kevin Walker, David Fincher, Greg Pruss, Gregory J. Pruss, Josh Eichenbaum, Jaime Ray Newman”

Soms heeft de Academy ook gewoon wél gelijk bij het uitreiken van haar Awards. ‘Logorama’ is een prachtige winnaar (in de categorie Beste Geanimeerde Kortfilm, 2010), die de extra publiciteit waar een Oscar doorgaans mee gepaard gaat, meer dan verdient. ‘Logorama’ is namelijk een gewaagde, intrigerende én betekenisvolle korte animatie, die ook nog eens briljant mooi in elkaar is gezet.

De kortfilm laat zich makkelijk in een enkele zin samenvatten, maar daarmee wordt wel voorbijgegaan aan de essentie van deze animatieparel. Jazeker, het verhaal draait om een spectaculaire auto-achtervolging inclusief gijzeling en inderdaad, er gaat veel kapot. Maar wie weet dat de achtervolgde de roodharige hamburgerclown Ronald MacDonald is en de stad die hij teistert is opgebouwd uit louter logo’s, begint hopelijk te beseffen dat dit niet zomaar een achtervolgingsfilmpje is.

Wat de drie Franse heren Alaux, De Crécy en Houplain voor elkaar hebben gekregen is de wereld zoals wij die kennen, vormgeven zoals hij ten dele werkelijk is. Waar je ook kijkt – je wordt omringd door reclame. Dit gegeven is subliem uitgewerkt in een kortfilm waarin naast de bekende clown andere prominente consumententrekkers als het Haribojochie, de Pringlessnorren, het Essomeisje en de Michelinman figureren. Zo plat als ze in onze wereld feitelijk zijn, zo bezield komen ze over in de wereld van de Franse regisseurs.

De animatie zelf is van een ongekende klasse. Los van alle prachtige vondsten (sommige merken zijn echt té briljant in het filmpje verwerkt), is de beweging en de cameravoering ook nog eens ontzettend soepel. Dat het filmpje tegelijk geïnterpreteerd kan worden als lofzang op en tirade tegen de Westerse reclamecultuur, maakt het ook nog eens extra toegankelijk. ‘Logorama’ biedt lering én vermaak en is daarom een perfecte opstap voor mensen die zich in de wereld van de korte (animatie)film willen verdiepen.

Wouter de Boer