London Has Fallen (2016)

Regie: Babak Najafi | 99 minuten | actie, misdaad, drama, thriller | Acteurs: Gerard Butler, Aaron Eckhart, Charlotte Riley, Morgan Freeman, Angela Bassett, Melissa Leo, Radha Mitchell, Jackie Earle Haley, Alon Moni Aboutboul, Robert Forster, Sean O’Bryan, Charlotte Riley, Waleed F. Zuaiter

Nu de wonden van de ene terroristische aanslag nog niet geheeld zijn, of de volgende verschrikkelijke gebeurtenis dient zich al weer aan, is het kijken van een Hollywoodfilm over dit onderwerp iets dat je met gemengde gevoelens doet. Zeker wanneer de film uitsluitend gemaakt lijkt met als doel amusement te leveren. ‘London Has Fallen’ doet dat echter zo goed, dat het schuldgevoel al snel op de achtergrond verdwijnt.

In ‘Olympus Has Fallen’ (2013) zagen we hoe Mike Banning (Gerard Butler), voormalig Secret Service-agent en bodyguard van de president van de Verenigde Staten, alles op alles zet om zijn vroegere baas te redden bij een terroristische aanval op het Witte Huis. In opvolger ‘London Has Fallen’ is hij in zijn oude functie terug, omdat hij immers de beste is in wat hij doet. Na een hardloopsessie met President Benjamin Asher (Aaron Eckhart, ook terug in zijn oude rol) leren we Mike weer wat beter kennen: zijn vrouw (Radha Mitchell) is hoogzwanger en berispt haar echtgenoot; er zijn echt niet zoveel beveiligingscamera’s nodig in de babykamer. Mike is toe aan vakantie en twijfelt zelfs om zijn baan helemaal op te zeggen. Maar dan krijgt de President een telefoontje: de Britse premier is overleden. Het spreekt vanzelf dat de begrafenis in Londen bijgewoond zal worden door alle belangrijke regeringsleiders, Asher inclusief. Met zoveel staatshoofden op één plek geconcentreerd is Londen natuurlijk het uitgelezen doelwit voor een terroristische aanslag en dat is dan ook wat er gebeurt. Lukt het Mike om President Asher veilig terug te krijgen in de VS en zal hij ooit zijn baby zien?

Hoewel de cast terugkeerde, koos Antoine Fuqua, die ‘Olympus Has Fallen’ regisseerde, ervoor zijn stoel vrij te maken voor Babak Najafi, die eerder ‘Snabba Cash II’ maakte. Er is een hoop aan te merken op zijn ‘London Has Fallen’ – een gerecycled scenario bijvoorbeeld en hier en daar wat zwakke CGI, maar gelukkig maakt de sterke cast, het hoge tempo en de amusementswaarde een hele hoop goed. Er is voldoende actie, veel explosies en herkenbare toeristische attracties worden met de grond gelijk gemaakt (al zie je dus duidelijk dat het nep is). Aaron Eckhart krijgt iets meer schermtijd en zijn dialogen met Butler zijn flauw, maar toch grappig. Butler is lekker op dreef en ook achter de camera’s staan zeer competente vakmensen, want het camerawerk is dik in orde; het zorgt er in ieder geval voor dat er voldoende adrenaline bij de kijker vrijkomt. ‘London Has Fallen’ zal je waarschijnlijk niet zo lang bijblijven, maar voor een avondje zinloze actie is de film best geschikt.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 3 maart 2916
DVD- en blu-ray-release: 20 juli 2016