Long Weekend (2008)

Regie: Jamie Blanks | 85 minuten | drama, horror, thriller | Acteurs: James Caviezel, Claudia Karvan, Lara Robinson, Gordon Waddell

‘Long Weekend’ is een horror-thriller uit 1978 die een op zich apart gegeven als uitgangspunt heeft: de wraak van Moeder Natuur. In deze film van regisseur Colin Eggleston gaat een echtpaar kamperen in de natuur om vervolgens via een aantal mysterieuze voorvallen door dezelfde natuur te worden aangevallen, kennelijk omdat ze zo achteloos met de natuur omspringen.

De remake uit 2008 volgt hetzelfde verhaal. Peter (Jim Caviezel) is getrouwd met Carla (Claudia Karvan), maar hun huwelijk staat op het punt van knappen. Om toch nog maar een poging te doen om te redden wat er te redden valt, besluit Peter dat ze samen met een bevriend echtpaar op kampeertocht gaan. Peter en Carla gaan alvast vooruit, aangezien het andere stel door files verlaat is. Eenmaal aangekomen op het afgelegen strand waar ze hebben afgesproken proberen Peter en Carla alvast de tent op te zetten. Ondertussen zijn ze druk bezig met het verwijten van elkaar voor al de dingen die er fout zitten in hun huwelijk. Maar welke trauma’s er achter de ruzies zitten komen wij als kijker nog niet te weten.

Niet alleen ruziën Carla en Peter heel wat af, ze gaan ook niet al te zachtzinnig om met de natuur om hen heen. Peter schiet op vogels en laat overal afval liggen en Carla gebruikt insecticide en gooit met vogeleieren. Naarmate de tijd vordert, en het huwelijk van het tweetal op sterven na dood lijkt, begint de natuur zich steeds meer tegen hen te keren. Door allerlei vreemde gebeurtenissen raken Carla en Peter gespannen en steeds gefrustreerder. Zij reageren alles nog heftiger op elkaar af. En net als de bom gaat barsten, nopen de mysterieuze omstandigheden om hen heen om in te pakken en te vertrekken. Maar kunnen ze nog wegkomen nu Moeder Natuur het klaarblijkelijk op hun voorzien heeft?

‘Long Weekend’ is met weinig acteurs en zo’n 84 minuten speelduur een compacte film. Het verhaal intrigeert wel: er wordt nooit verklaard welke mysterieuze aanvallen de natuur precies uitvoert en wat de reden erachter is. In die zin heeft de film ook veel gemeen met Alfred Hitchcocks ‘The Birds’. Ook hier komen we Moeder Natuur tegen als mysterieuze en gevaarlijke kracht die zich wreekt op de mens. Naast de gevallen van misbruik van de natuur door Peter en Carla richt de film zich verder op de huwelijkse problemen die langzaam maar zeker aan het licht komen. Jammer genoeg is de film te kort om dit bevredigend uit te werken. Op sommige momenten lijkt het scenario net even te snel te gaan waardoor de gespeelde huwelijke tragiek gehaast aanvoelt. Wel doen Caviezel en Karvan hun best om een getroebleerd echtpaar te spelen en zij slagen hier aardig in. Voor wie het origineel uit 1978 gezien heeft, kent deze film geen verrassingen. Voor anderen is dit een vermakelijke en redelijk spannende thriller die echter – uiteraard – lang niet het Hitchcockniveau bereikt.”

Joost Hoedemaeckers