Lurking Fear (1994)

Regie: C. Courtney Joyner | 76 minuten | horror | Acteurs: Jon Finch, Blake Bailey, Ashley Laurence, Jeffrey Combs, Allison Mackie, Paul Mantee, Vincent Schiavelli, Joseph Leavengood, Michael Todd, Cristina Stoica, Luana Stoica, Adrian Pintea, Ilinca Goia

De openingsscène van ‘Lurking Fear’ lijkt het begin van een voor horrorfans uiterst genietbare film te markeren. We zien twee angstige jongedames die blijkbaar iets vrezen dat als de duisternis valt uit zijn spelonken komt en belust is op vers mensenvlees. Vervolgens zien we een paar handen uit een met hout dichtgetimmerd gat in de muur komen en wordt een van de twee vrouwen het gat, de diepe duisternis, ingetrokken. Het begin is dus atmosferisch, suggestief en duister en wekt hoge verwachtingen, zeker als je weet dat het verhaal gebaseerd is op materiaal van de wereldberoemde horrorauteur H.P.Lovecraft.

Helaas worden deze hoge verwachtingen uiteindelijk niet of nauwelijks ingelost. Allereerst blijkt de film weinig of niets met het eigenlijke verhaal van Lovecraft van doen te hebben. Het originele verhaal richt zich vooral op de gemuteerde, mensenetende afstammelingen van de familie Martense die onder de grond leven en zich vooral tijdens nachtelijke stormen laten zien. In de film ‘Lurking Fear’ spelen deze trolachtige wezens slechts een marginale rol en wordt totaal niet ingegaan op de herkomst of de wezenlijke kenmerken van deze creaturen.

De plot focust zich vooral op de pogingen van de criminelen om het begraven fortuin te vergaren en op de ongemakkelijke relatie tussen de boeven en de in de kerk schuilende mensen. Met name de eerste 45 minuten heb je dan ook vaak eerder het idee dat je naar een slechte misdaadfilm zit te kijken dan naar een griezelfilm. De film wordt wat spannender vanaf het moment dat de wezens tevoorschijn komen vanuit hun ondergrondse schuilplaatsen, maar echt eng of al te spannend wordt het eigenlijk geen moment. Een gemiste kans, zeker omdat de ghouls er best acceptabel uitzien. Echt bloederige scènes bevat de film ook niet, waardoor ook de liefhebbers van de betere splatterhorror niet echt aan hun trekken komen.

Uiteindelijk is ‘Lurking Fear’ een zeer matige en teleurstellende film geworden. De voorspelbare plot, het matige acteerwerk, de vlakke en oninteressante karakters en het gebrek aan interessante griezelelementen zijn hier debet aan. Best jammer, want het potentieel voor een aardige, claustrofobische horrorfilm was best voorhanden

Frank Heinen