Monster High: Boo York, Boo York (2015)

Regie: William Lau | 72 minuten | animatie | Originele stemmencast: Cam Clarke, Debi Derryberry, Erin Fitzgerald, Jonquil Goode, Todd Haberkorn, Missi Hale, Kate Higgins, Wendee Lee, Audu Paden, Cindy Robinson, Salli Saffioti, Evan Smith, TJ Smith, Rachel Staman, Lauren Weisman, American Young

De meiden en jongens van Monster High, de highschool waar afstammelingen van beroemde monsters als Dracula, Frankenstein en Ramses, schitteren in hun eerste musical als ze door Cleo uitgenodigd worden haar te vergezellen naar de stad waar alles te vinden is: Boo York. Cleo’s vader heeft haar, haar zusje Nefera en – zij het met lichte tegenzin – Cleo’s vriendje Deuce uitgenodigd om een groot en belangrijk galafeest bij te wonen ter gelegenheid van een ceremonie rondom een komeet… Cleo mocht ook een ‘vriendin of twee’ meenemen, maar kan niet kiezen, daarom is zowat de halve Monster High-cast meegekomen naar de grote stad. Veel krijgen Clawdeen, Draculaura, Frankie Stein echter niet te doen, want ‘Monster High: Boo York, Boo York’ draait grotendeels om de zoektocht van het redelijk onbekende personage Catty Noir. Deze van de weerkatten afstammend tiener gaf ooit haar succesvolle zangcarrière op voor een leven op Monster High, maar is nog wel altijd op zoek naar de muziek die uit haar hart komt. Ze hoopt dat haar bezoek aan Boo York haar de nodige inspiratie geeft.

Verder gaat ‘Monster High: Boo York, Boo York’ over onterechte verwachtingen die ouders van hun kinderen hebben. Hier zijn Cleo en Seth Ptolemy bij betrokken, maar in het geval van Cleo ligt dat ook nog eens aan Nefera, die het geluk van Cleo ondergeschikt maakt aan haar eigen kans op macht en rijkdom. Ondertussen ontdekt Ghoulia op Monster High dat er een komeet recht op Boo York afkomt en ze moet alles in het werk stellen om te voorkomen dat deze inslaat net als haar klasgenoten daar zijn.

‘Monster High: Boo York, Boo York’ mag dan wel op papier een musical zijn, echt in dienst van het verhaal staan de liedjes niet. De poppy songs (en een enkele rap) klinken allemaal alsof het covers zijn van bekendere liedjes, de teksten zijn niet bijzonder sterk, maar ze liggen wel lekker in het gehoor. De animatie is zoals je van de ‘Monster High’ reeks gewend bent. In deze film hebben de tekstschrijvers weer dikke pret gehad met het bedenken van verbasteringen, naast de verwijzing naar New York, komt ook Bloodway, Times Scare, een haunt dog verkoopkraampje, de Hauntson River en the Unnatural History Museum voor. Ook grappig verzonnen is robot-DJ Elle Eedee (LED), maar een echt belangrijke functie heeft ze niet voor het verhaal.

Voor ‘Monster High’-fans is deze musical natuurlijk een must, als je verplicht mee moet kijken, zul je wel vermaken. Er zijn heus slechtere alternatieven. Maar als je kind zelf nog niet kiest, is deze film geen aanrader.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

DVD-release: 7 oktober 2015