My Life (1993)

Regie: Bruce Joel Rubin | 117 minuten | drama | Acteurs: Michael Keaton, Nicole Kidman, Bradley Whitford, Queen Latifah, Michael Constantine, Mark Lowenthal, Haing S. Ngor

De film begint met een flash-back: Bob Jones als klein kind die met God een afspraak heeft gemaakt dat er een circus in zijn tuin staat als hij van school komt. De dag erna neemt hij zijn klas mee naar huis om het circus te laten zien om vervolgens mikpunt van hoon en spot te worden. God kan je dus ook al niet meer vertrouwen, realiseert hij zich.

Michael Keaton speelt één van zijn beste rollen als Bob Jones, die eigenlijk Bob Ivanovich heet maar voor zijn carrière in de public relations zijn Russische achtergrond verloochent. Bob is een cynische man die de wereld nuchter observeert en wij weten inmiddels hoe dat zo gekomen is. Als hij zijn leven op video vast gaat leggen blijkt dat niemand hem echt kent. Hij is voor menigeen een naam zonder inhoud voor wie leven en carrière synoniem zijn geworden. Als pr-man heeft hij de reputatie van een harde vechter en dat fanatisme trekt hij door in zijn strijd tegen zijn ziekte. Dit levert één van de belachelijkste scènes uit de film op als hij in een tirade tegen zijn oncoloog uitvalt. Jammer, want verder is zijn personage heel overtuigend.

Als zijn tumor hardnekkiger wordt, bezoekt hij op aanraden van Gail ten einde raad, maar vol ironie en argwaan, een Chinese genezer (gespeeld door Haing S. Ngor bekend van zijn legendarische rol als Dith Pran in ‘The Killing Fields’). De bezoekjes aan deze handoplegger en hypnotiseur hebben een geestelijk louterende werking. Langzaam aanvaardt hij het naderende einde.

Tot nu toe de premisse van een Hollywood-tranentrekker, wat het hier en daar ook wel is. Maar alhoewel het scenario soms met honing geschreven lijkt, heeft het zeker ook zijn oprechte momenten, met name als Bob zichzelf filmt en dan pas echt gaat nadenken wat hij van zijn leven gemaakt heeft. Michael Keaton maakt er een overtuigend portret van. Nicole Kidman is minder energiek aanwezig. Niet haar meest indringende rol.

‘My Life’ is het speelfilmdebuut van scenarioschrijver Bruce Joel Rubin. Hij schreef en produceerde ook het inmiddels legendarische ‘Ghost’ (Patrick Swayze, Demi Moore) en het surrealistische oorlogsdrama ‘Jacob’s Ladder’ (Tim Robbins) waarin eveneens het aanvaarden van de dood centraal staan. ‘My Life’ is uiteindelijk een warme en aangrijpende familiefilm. Ideaal voor een regenachtige avond.

Jeroen Poldermans

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 20 april 1995