Natalee Holloway: The Unrevealed Time Lines (2008)

Regie: Dolph van Stapele, Jeroen Leinders | 45 minuten | documentaire 

Reporter Renee Gielen had de afgelopen jaren talloze interviews met betrokkenen in de zaak Natalee Holloway. Een deel van het interessante materiaal was al te zien in het actualiteitenprogramma Twee Vandaag – inmiddels Eén Vandaag – en nu komt Gielen met een volledige documentaire over de verdwijning van de tiener. Gielen beschouwt de zaak vanuit een geheel ander perspectief dan wij gewend zijn: niet vanuit Joran van der Sloot, maar vanuit de handelwijze van de familie Twitty – moeder Beth en stiefvader Jug. Waarom logen zij over hun aankomsttijden op Aruba, hadden zij de vermissingsposters al klaar liggen (de ’time lines’ uit de titel) en waarom zoeken zij naar crackhouses op het eiland?, klinkt het even ronkend als in een aflevering van Peter R. de Vries.

Het ging al niet goed met Natalee voordat ze naar Aruba kwam: ze zou in rehab hebben gezeten, zwanger zijn en willen weglopen, ontlokte Gielen aan respectievelijk een taxichauffeur en de privé-detectives Castillo en Young – ooit behulpzaam aan de Twitty’s. Het is informatie die van belang zou kunnen worden wanneer er een vermoeden zou bestaan voor de betrokkenheid van de familie bij de verdwijning, maar er komen geen sluitende antwoorden in ‘Natalee Holloway: The Unrevealed Time Lines’.

Gielen bedient zich van het principe ‘waar rook is moet vuur zijn’, maar toont ons alleen de rook; sporen die naar (het lichaam van) Natalee moeten leiden ontbreken in de documentaire. Allicht zal machinefabrikant met overheidscontracten Jug Twitty de middelen hebben om binnen luttele uren met een privéjet op Aruba te arriveren en ook nog een medisch vliegtuig achteraan te sturen; allicht zal de familie jokken of zwijgen om reputaties te beschermen; nog begrijpelijker is dat Twitty zijn contacten in Washington aanwendt om de Nederlandse regering te bewegen een high priority case van de vermissing te maken. Maar is dit het bewijs dat we nodig hebben om de zaak Holloway op te lossen? Ja, zegt Gielen bij monde van de inmiddels vertrokken Arubaanse politiecommissaris Gerold Dompig: als de familie spreekt is het opgelost.

Weet hij meer; is (het lichaam van) Natalee misschien in het geniep naar de VS vervoerd? Gielen heeft het niet uit Dompig weten te krijgen en op cliffhangers zitten we niet te wachten in een zaak die al drieëneenhalf jaar sleept. De Twitty’s lieten zich niet interviewen door Gielen; Joran van der Sloot komt evenmin aan het woord in ‘Natalee Holloway: The Unrevealed Time Lines’. Wie we wel te horen en te zien krijgen is Dave Holloway – Natalee’s vader; het enige dat hij ons te bieden heeft is de omvang van zijn verdriet.

Jan-Kees Verschuure