Nature – Enchanted Kingdom 3D (2014)

Regie: Patrick Morris, Neil Nightingale | 88 minuten | documentaire | Voice-over: Humberto Tan

De BBC is al sinds jaar en dag toonaangevend op het gebied van oogstrelende natuurdocumentaires. ‘Nature 3D’ is de nieuwste aanwinst van de Engelse omroep. De vraag rijst echter of de toeschouwer het niet allemaal al een keer eerder gezien heeft.

De documentaire neemt de toeschouwer met de wolken mee naar Afrika. Het continent bij uitstek waar de natuur nog vrij baan heeft. Alle facetten komen aan bod. De natuur, het wild en de elementen. Van regenwoud tot woestijn. Van bosmieren tot olifanten. En van de genadeloze hitte tot de ijzige kou. Het 3D-effect vergroot het hyperrealistische beeld. Daardoor ziet ‘Nature 3D’ er indrukwekkend uit. Ja, de film is een herhaling van zetten, maar daar valt door de beeldkwaliteit grotendeels mee te leven.

Het commentaar daarentegen is van een geheel andere orde. Niet dat Humberto Tan geen goede verteller is, maar inhoudelijk is de voice-over van weinig waarde. De teksten zijn vooral observerend. Tan vertelt regelmatig wat de toeschouwer met eigen ogen kan zien. Bovendien schuwt hij de overdrijving niet. Informatief is het daardoor geenszins. Overbodig dus, dat commentaar. Zeker als Tan aan het eind van de film een oproep doet om geld te storten voor het Wereld Natuur Fonds. Dat mag, maar niet hier.

En dat allemaal terwijl de muziek, als vanouds, diezelfde functie perfect weet in te vullen. De composities sturen zelf de dynamiek en dramatiek aan. Op dergelijke momenten werkt een voice-over juist averechts en hinderlijk. ‘Nature 3D’ waakt er overigens voor al te dramatisch te werk te gaan. Er is sprake van wat lichte narrativisering, door dieren menselijke kenmerken toe te eigenen, maar een Disney-stempel krijgt de film gelukkig nooit.

Hoewel ‘Nature 3D’ meer van hetzelfde biedt, ziet het er dankzij het 3D-effect wel spetterend uit. Het commentaar even wegdenkend, is de documentaire daardoor een geslaagde pretparkattractie. Maar nu is het wel tijd voor iets werkelijk nieuws.

Wouter Los

Waardering: 3

Bioscooprelease: 25 juni 2015
VOD-release: 29 oktober 2015
DVD- en blu-ray-release: 30 oktober 2015