Next of Kin (1984)

Regie: Atom Egoyan | 70 minuten | drama | Acteurs: Patrick Tierney, Berge Fazlian, Sirvart Fazlian, Arsinée Khanjian, Margaret Loveys, Thomas Tierney, Phil Rash, Paul Babiak, Constantino Magnatta, Andrew Coyne, Peg Christopherson, Linzee Collins, Robert Kosoy, Charmain Lord

Atom Egoyan is zowel schrijver als regisseur van ‘Next of Kin’. Als kind van Armeense ouders heeft hij tijdens zijn jeugd in Canada veel inspiratie opgedaan voor de films die hij maakt. Ook in ‘Next of Kin’ komt zijn achtergrond en levenservaring sterk naar voren.

Typerend aan de films van Egoyan is het feit dat zijn vrouw, Arsinée Khanjian, altijd een rol heeft in zijn producties. Verder heeft hij ervoor gekozen om een onbekend en onervaren Armeens stel (Berge en Sirvart Fazlian) op te nemen in de cast. Waarschijnlijk was voor hem de overdracht van zijn cultuur belangrijker dan hun eerdere acteerprestaties.

Hoewel de film erg langzaam op gang komt en ook vrij traag blijft, is het een interessant verhaal dat het kijken zeker de moeite waard is. Vooral in het begin zal de kijker even moeten wennen aan de setting en het continu herhalen van zinnen en woorden. Dit laatste is overigens ook typerend voor de regisseur. Echter, hoe langer de film duurt, hoe minder vaak dit voorkomt en hoe logischer het wordt.

‘Next of Kin’ zal de kijker niet alleen vermaken, maar ook aan het denken zetten. Ethiek staat in de film centraal en het zal ervoor zorgen dat ook de kijker zijn of haar eigen normen en waarden goed onder de loep neemt. Hoewel de film vrij bizar is, lijkt Egoyan uiteindelijk alles tot een kloppend verhaal te maken. Ondanks dat de verhaallijn vrij simpel is, blijft het origineel en verbazen.

De sfeer in ‘Next of Kin’ is goed. Vooral de Armeense tradities komen duidelijk en ontzettend sfeervol naar voren. Het temperament van deze mensen, hun eetgewoonten, manier van feestvieren en vooral hun kijk op hoe er met familie dient te worden omgegaan is erg sterk. Dit zorgt ervoor dat de kijker erg goed meeleeft en meevoelt met de verschillende karakters. Het is duidelijk dat hij voor deze sfeerbeschrijvingen heeft geput uit zijn eigen ervaringen. De cultuurverschillen zijn voor de kijker erg interessant en voegen veel waarde toe aan de film.

Hoewel ‘Next of Kin’ aan de langzame kant en toch wel behoorlijk diepgaand is, is het erg origineel. Atom Egoyan heeft een film gemaakt die de kijker weet te boeien. Geen clichés. Gewoon een spraakmakend verhaal dat weet te entertainen. Voor iedereen die houdt van unieke films en zich wil laten verbazen.

Charlotte Visser