No Offense (2016)

Recensie No Offense CinemagazineRegie: Kris Borghs | 7 minuten | animatie, korte film | Originele stemmencast: Herwig Ilegems

‘No Offense’ van Kris Borghs is een bijzonder grappig en inventief kort filmpje dat een actueel thema aansnijdt: de veroordeling van tekenaars van politieke spotprenten. Een jury van bekende gezichten uit de geschiedenis én de huidige maatschappij beoordeelt stuk voor stuk een leger aan spotprenttekenaars. Bij binnenkomst van de gevangenis krijgt elk van de artiesten een make-over.

Borghs toont een scherp oog voor detail en over elke centimeter is nagedacht. De gebroken potloden op de vlaggen, de karikaturale koppen van het tribunaal, de wijze waarop de gevangen genomen kunstenaars worden behandeld bij binnenkomst… Het is bijzonder knap gedaan.


Naast het behandelen van een relevant onderwerp is het verhaal van ‘No Offense’ ook nog eens nagelbijtend spannend. Het lot van één door Borghs uitgelichte cartoonist gaat de kijker aan het hart. ‘No Offense’ zal geen zoden aan de dijk zetten bij het bestrijden van geweld jegens vrije meningsuiting, maar legt wel haarfijn de vinger op de zere plek. Eigenlijk heel triest dus, maar fijn dat we er om kunnen lachen.

Monica Meijer

Waardering: 4

DVD- en blu-ray-release: 17 oktober 2017 (DVD/blu-ray-box Selected Shorts #23 – De Beste Vlaamse Kortfilms