Noura’s Dream (2019)

Recensie Noura's Dream CinemagazineRegie: Hinde Boujemaa | 92 minuten | drama | Acteurs: Hind Sabri, Lotfi Abdelli, Hakim Boumsaoudi, Imen Cherif, Seifeddine Dhrif, Jamel Sassi, Belhassen Harbaoui, Lkbal Harbaoui, Dania Mostafa

Dit claustrofobische liefdesdrama gooit het eens over een andere boeg. Noura’s echtgenoot Jamel (Abdelli) zit in het gevang. Zij heeft inmiddels een nieuwe liefde, Lassad (Boumsaoudi). In Nederland zou zulks zo gepiept zijn, maar niet in Tunesië. Daar moet een vrouw zwaarwegender redenen hebben voor echtscheiding. Niet zo fijn; dat het leven onvergeeflijk kan zijn weten we.

OK, er zijn kinderen mee gemoeid, maar wat niet gaat gaat niet, leert de tijd. Toch? Regisseur Boujemaa zet de feiten droog en situationeel op een rij, en het verhaal wordt integer gebracht. Een vrouw als Noura, vertolkt door de in Tunesië bekende Sabri, geloof je meteen. Maar ja, wij geloven in de liefde. Liefde waarvoor je rent, en in het geheim afspreekt. Liefde die je hart breekt.

Dat rijmt. Naar de film dan maar. De handeling wordt fluks in gang gezet; wie de synopsis niet heeft gelezen zal even moeten opletten, maar moeilijk kan het niet zijn. Boujemaa verkoopt geen knollen voor citroenen, met een simpele dramatische opbouw, analoog aan de karige setting met afbladderende muren in sfeervol sepia.

Die Jamel is trouwens niet zo slecht als hij lijkt. Veel wordt moeilijker als hij vrijkomt, vooral de onvoorwaardelijke liefde, en het perspectief verbreedt zich naar de mannen en kinderen. ‘Noura’s Dream’ is een authentiek Maghreb-product, met trotse macho’s en een mondige vrouw – geen politiek correct arthouse-sprookje voor een westers jurypubliek.

Ach, de globalistische kunstwereld. Daar komen we niet voor als we een land als Tunesië bezoeken. Het acteerwerk in ‘Noura’s Dream’ is af en toe wat vlak; tegelijkertijd is veel herkenbaar, zoals – we zeiden het al eerder, de onvergeeflijkheid van het leven. Die is bijna even groot als de onvergeeflijkheid van de liefde. Soms moet je je er bij neerleggen, dan gaat het beter.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3.5

VOD-release: 30 april 2020 (via Picl en Cineville)