One Piece: Stampede (2019)

Recensie One Piece: Stampede CinemagazineRegie: Takashi Otsuka | 101 minuten | animatie, actie | Originele stemmencast: Felecia Angelle, Major Attaway, Greg Ayres, Tia Lynn Ballard, Brian Barber, Johnny Yong Bosch, Anthony Bowling, Duncan Brannan, John Burgmeier, Charles C. Campbell

In thuisland Japan is ‘One Piece’ een zeer geliefde franchise. Deze animatieserie is immens populair en begon als manga-reeks. Toen de populariteit van deze stripboeken steeg, besloot men om het succes te continueren door een animatiereeks op te zetten. Deze cartoons scoorden ook goed, waarna een bioscoopfilm volgde. Daarna werd ook een zwik computergames uit de grond gestampt. Inmiddels is ‘One Piece’ toe aan zijn veertiende (!) bioscoopfilm. Het bijzondere aan dit deel is dat deze ‘Stampede’ ook de Nederlandse cinema heeft behaald. Waarom slaagde dit tigste deel daar wel in en faalden de voorgangers?

In ‘One Piece: Stampede’ draait het om de zeeschuimers van de Straw Hats. Deze crew doet mee aan een wedstrijd waarin een bijzondere schat te winnen is. Gol D. Roger looft deze prijs uit, maar daar is niet iedereen even blij mee. Een van Rogers oud-bemanningsleden wil de boel saboteren en besluit om dodelijke boobytraps te plaatsen. Hoe loopt dit af?

Wat deze film bijzonder maakt is dat het een op zichzelf staande film is die je ook zonder veel voorkennis kunt kijken. Knap aangezien dit de veertiende editie uit de reeks is. In dit deel komen de meest iconische personages voorbij die ooit in de manga’s en films te zien waren. Voor trouwe kijkers een feest der herkenning en voor nieuwkomers een ideale manier om bekend te raken met het bizarre universum van ‘One Piece’.

Er is zichtbaar veel energie in de animatie gestoken. ‘Stampede’ is zonder twijfel de mooist geanimeerde anime van de franchise. Waarin dit deel ook uitblinkt is in de vertelwijze. Regisseur Otsuka Takashi houdt de vaart er goed in, maar voorkomt dat zijn drukke film warrig wordt. De motieven van de personages zijn duidelijk en de karakters worden snel en vakkundig neergezet. Over de personages gesproken: saaie pieten zitten er niet tussen! De cast van ‘One Piece’ bestaat uit flamboyante, extraverte en ronduit groteske figuren met een compleet eigen smoel.

Wat deze anime ook een verademing maakt, is dat de sfeer lekker luchtig is en de actie met een dikke knipoog wordt gereserveerd. In een tijd waarin bioscoopfilms een lengte van minimaal tweeënhalf uur lijken na te streven en waarin zelfs ludiek verklede supermensen met de zwaarte van het bestaan worstelen, is deze knotsgekke ADHD-cartoon een verademing. ‘One Piece’ wil vermaken. Missie geslaagd!

Frank v.d. Ven

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 12 maart 2020