Only You (1994)

Regie: Norman Jewison | 115 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Robert Downey Jr, Marisa Tomei, Bonnie Hunt, Joaquim de Almeida, Fisher Stevens, Billy Zane, Adam LeFevre, John Benjamin Hickey, Siobhan Fallon, Antonia Rey, Phyllis Newman, Denise Du Marier, Tammy Minoff, Harry Barandes, Jessica Hertel

Robert Downey Jr. maakt de laatste jaren een glorieuze comeback op het grote scherm met rollen als Iron Man en Sherlock Holmes. Na zijn succesvolle rol in ‘Chaplin’ (1992) raakte hij aan de drugs en belandde regelmatig in de gevangenis. In 1994 had hij niet alleen een opvallende rol in ‘Natural Born Killers’ maar maakte hij ook de vrij onbekende romantische komedie ‘Only You’. En daar laat Downey zien dat hij prima een prins op het witte paard kan spelen.

‘Only You’ draait om de immer romantische Faith (Marisa Tomei) die uren naar oude Hollywoodfilms kan kijken vanwege de romantiek. Toch is ze verloofd met saaie sukkel Dwayne. Wanneer Faith een telefoontje krijgt van ene Damon Bradley, een collega van haar verloofde, staat Faiths wereld op haar kop. Als klein meisje heeft Faith haar toekomst laten voorspellen door een waarzegster op een kermis. Die waarzegster voorspelde dat Damon Bradley haar grote liefde zal zijn. Faith besluit direct naar Venetië te vliegen met haar schoonzus Kate (Bonnie Hunt) om op zoek te gaan naar Damon Bradley. In Venetië loopt ze na een lange zoektocht pardoes tegen Peter (Robert Downey Jr.) op die op slag verliefd is op de mooie Faith. Hij geeft zich uit voor Damon Bradley. Hoe houdt Peter deze leugen in stand?

Robert Downey Jr. is de ster van de film. Hij speelt de charmante Peter Wright met verve en je vergeeft het hem ook direct dat hij Faith voorliegt om bij haar te kunnen zijn. Downeys droge humor die hij in veel  films laat zien is vooral in het romantische ‘Only You’ goed op zijn plek. Het maakt de film iets minder zoetsappig. Ook hebben Downey en Tomei samen genoeg chemie om als romantisch (en ruziënd) koppel geloofwaardig over te komen. Marisa Tomei kan als de neurotische en hopeloze romanticus Faith (what’s in a name) soms de irritatiegrens overschrijden. Ze is vaak net iets te zeurderig en te egoïstisch. Gelukkig is Bonnie Hunt gecast als de ideale tegenhanger van Faith. Hunt speelt Kate, de schoonzus van Faith, die onverwachts met haar mee gaat naar Italië. Kate’s huwelijk zit in een sleur en ook zij verlangt naar een beetje romantiek in haar leven. Hunt speelt de nuchtere Kate met heel veel humor en presteert het een leuker vrouwelijk karakter te zijn dan hoofdrolspeelster Tomei.

Naast alle personages speelt ook Italië een hoofdrol in de film. Rome, Venetië en het Comomeer hebben er nog nooit zo mooi en romantisch uitgezien. Pas daarom op voor neigingen om direct na het zien van de film een vakantie te boeken naar Italië. De muziek in de film is, hoe kan het ook anders, grotendeels in het Italiaans. Daarmee wordt de romantische sfeer alleen maar versterkt. Let ook op de vele verwijzingen naar oude klassieke films, zoals de Audrey Hepburn klassieker ‘Roman Holiday’ die zich ook in Italië afspeelt.

Regisseur Norman Jewison, die eerder al het succesvolle ‘Moonstruck’ maakte met Cher, volgt in Only You grotendeels dezelfde lijn. Mooie maar licht gecompliceerde vrouw doet er alles aan om maar niet te vallen voor die ene man die eigenlijk perfect voor haar is. Is het een standaard romantische komedie verhaallijn? Ja. Is dat erg? Nee, want ‘Only You’ onderscheidt zich door de romantische Italiaanse setting en de leuke humorvolle personages. En dat maakt van ‘Only You’ een lieve en leuke film voor een regenachtige zondag.

Shelley Eimers

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 8 december 1994