Our Family Wedding (2010)

Regie: Rick Famuyiwa | 90 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Forest Whitaker, America Ferrera, Carlos Mencia, Regina King, Lance Gross, Diana Maria Riva, Lupe Ontiveros, Anjelah N. Johnson, Charles Q. Murphy, Vivek Shah, Shannyn Sossamon, Tonita Castro, Anna Maria Horsford, Warren Sapp, Shondrella Avery, Sterling Ardrey, Skylan Brooks, Castulo Guerra, Joseph Mencia, Taye Diggs

In de komedie ‘Our Family Wedding’ wordt weer eens het gemengde huwelijk op de korrel genomen, alleen is het dit keer niet de gebruikelijke mix van blanken en zwarten. In de film van Rick Famuyiwa (‘Brown Sugar’) moet een Afro-Amerikaanse familie het zien te rooien met een Zuid-Amerikaanse familie. Het is de basis voor een formulefilm boordevol voorspelbare grappen over rassenverschillen. Lucia (America Ferrera, “Ugly Betty”) en Marcus (Lance Gross) zijn stapelverliefd en hebben grootse plannen voor de toekomst. Lucia stopt met haar rechtenstudie en gaat na hun – eenvoudige – trouwerij met Marcus mee naar Laos om daar bij een Artsen zonder grenzen-achtige organisatie te gaan werken. Er is nog één obstakel dat overwonnen moet worden: de wederzijdse ouders weten niets van hun relatie, laat staan van hun toekomstideeën. Lucia’s vader is al net zo’n heethoofd als die van Marcus, al komen beiden van een geheel andere achtergrond: Marcus’ vader Brad (Forest Whitaker) is een rijke DJ, die aan elke vinger een vrouw kan krijgen (zijn laatste verovering – Shannyn Sossamon – is zo jong dat ze Lucia kent van school) en Lucia’s vader Miguel (Carlos Mencia)heeft een garage/sleepbedrijf. Het is dankzij die laatste hoedanigheid dat beide vaders elkaar vóór het door hun kinderen geplande familiediner ontmoeten: Miguel sleept Brads verkeerd geparkeerde Jaguar voor zijn neus weg. Het spreekt vanzelf dat de twee heren elkaar na deze eerste kennismaking niet kunnen luchten of zien.

Het is jammer dat het verhaal nergens echt overtuigt, want aan acteertalent ontbreekt het de film niet: vooral Regina King, Forest Whitaker en America Ferrara weten nog wel wat van hun rollen te maken. Maar de vraag die je je kunt stellen bij deze film is wat het doel van de makers was met deze film: voor een komedie zitten er namelijk te weinig originele grappen in (een geit die per ongeluk Viagra binnenkrijgt en het trouwfeest lijkt te vergallen, diverse taartgooiscènes, de grootmoeder van Lucia die bij het zien van een zwarte man spontaan flauwvalt…) en als drama is het allemaal te ongeloofwaardig, maar had het verhaal waarschijnlijk beter gewerkt. De achtergrond van Lucia en Marcus is namelijk veelbelovend: Lucia en haar zus hebben ooit afgesproken nooit te zullen trouwen omdat ze zien wat het met hun moeder doet (zij voelt zich verwaarloosd door haar door zijn werk geobsedeerde echtgenoot) en Marcus heeft ook geen lichtend voorbeeld aan zijn thuissituatie: Brad kreeg na de scheiding van Marcus’ moeder zonder morren van haar kant de voogdij over hun enige zoon en heeft sindsdien talloze vrouwen versleten… Dat de twee toch voor het huwelijksbootje kiezen, was eigenlijk een veel betere basis voor deze film geweest. De kijker krijgt nu een bij elkaar geraapt grappenrepertoire voorgeschoteld.

Monica Meijer