Outpost: Black Sun (2012)

Regie: Steve Barker | 98 minuten | actie, horror | Acteurs: Richard Coyle, Clive Russell, Michael Byrne, Catherine Steadman, Paul Birchard, Julian Wadham, Nick Nevern, Daniel Caltagirone, David Gant, Alice da Cunha, Gary McDonald, Johnny Meres, John Kazek, Philip Rosch, Gareth Morrison, Vivien Taylor, Dominic Watters, Ali Craig, James McCreadie, Martin Bell, Carter Ferguson, Jacques Kerr, Sam McMurtrie

Misschien dat het te maken heeft met de sinistere voorliefde voor het occulte en paranormale die bepaalde nazikopstukken als Heinrich Himmler (hij stuurde daadwerkelijk expeditieteams de wereld rond om de Heilige Graal, Atlantis en sporen van een verdwenen superbeschaving te vinden) in werkelijkheid ook aan de dag legden, maar het valt op dat de nazi’s in de filmwereld vaak in verband worden gebracht met allerlei, van een aardeduister randje voorziene bovennatuurlijke verschijnselen. ‘Raiders of the Last Ark’ en ‘Hellboy’ zijn natuurlijk prominente voorbeelden, maar het lijkt er zelfs op dat in de wat obscuurdere krochten van de filmwereld inmiddels een heus nieuw subgenre is ontstaan: het nazizombiegenre. Het begon eigenlijk met ‘Outpost’, het regiedebuut van de Brit Steve Barker. In deze film maken we kennis met een door een geüniformeerde griezel geleid leger nazizombies dat in een ogenschijnlijk verlaten bunker op weinig zachtzinnige wijze een groep gewapende huurlingen een kopje kleiner maakt. Hoewel een film over bloeddorstige zombiemilitairen natuurlijk lang niet ieders pakkie-an is, is ‘Outpost’ voor de liefhebbers een zeer genietbare film die de ingrediënten spanning, suspense, ranzigheid en actie behoorlijk goed doseert. Kortom, best een indrukwekkend filmdebuut van een veelbelovende regisseur.

‘Outpost: Black Sun’ borduurt inhoudelijk grotendeels voort op zijn voorganger. Hoofdpersoon is Lena, een pittige dame die beroepsmatig jacht maakt op zich schuilhoudende oorlogsmisdadigers. Haar zoektocht naar de ex-nazi Klausener voert haar naar de bunker uit deel een, een onheilspellend gebouw waar een machine staat die ondode nazibataljons kan opwekken. Uiteraard ontmoet ze in de bunker niet alleen de haar goedgezinde NAVO-troepen, maar ook de ondode nazi-officier en zijn onheilspellende trawanten.

Tijdens het bekijken van ‘Outpost: Black Sun’ wordt al vrij snel duidelijk dat de prent kwalitatief minder is dan ‘Outpost’. De zorgvuldige spanningsopbouw die zo kenmerkend was voor het eerste deel wordt bijvoorbeeld ingeruild voor een overdaad aan actie. Doordat je bovendien al kennis hebt gemaakt met de ondode nazimonsters, is het vertoonde ook allemaal wat voorspelbaar, minder eng en niet overdreven angstaanjagend. De tamelijk stereotiepe gedragingen van de voorspelbare hoofdpersonages dragen hier overigens ook aan bij. Dat wil overigens niet zeggen dat er weinig bloed wordt vergoten in ‘Outpost: Black Sun’. Integendeel, er wordt vrolijk op los gestoken en geschoten, waardoor er voor de liefhebbers van redelijk plastische gore zeker nog wel het een en ander valt te genieten.

‘Outpost: Black Sun’ is een bij vlagen redelijke genrefilm die wel het aankijken waard is, maar nergens naar bijzondere hoogten stijgt. Het open einde lijkt te suggereren dat we in de toekomst ook nog een deel drie mogen verwachten, maar het is de vraag of we daar nu echt op zitten te wachten. De houdbaarheidsdatum van de gebruikte formule lijkt namelijk wel zo’n beetje te zijn verstreken.

Frank Heinen

‘Outpost: Black Sun’ verschijnt donderdag 30 augustus 2012 op DVD en blu-ray.