Paycheck (2003)

Regie: John Woo  | 119 minuten | actie, science fiction, thriller | Acteurs: Ben Affleck, Uma Thurman, Aaron Eckhart, Michael C. Hall, Colm Feore, Paul Giamatti, Joe Morton, Peter Friedman, Kathryn Morris

De van oorsprong Chinese John Woo heeft met ‘Paycheck’ een stijlvolle actiefilm neergezet met spectaculaire achtervolgingen en visuele effecten. Eerder regisseerde hij al ‘Mission Impossible 2’ en kaskraker ‘Face/Off’. Helaas kan ‘Paycheck’ niet tippen aan laatst genoemde.

De scène waarin Jennings samen met zijn liefje Rachel op de motor tegen het verkeer in door de straten van Seattle scheurt – de film is echter helemaal opgenomen in Vancouver, Canada –  is geweldig goed gedaan. Maar het is misschien wel de spannendste en meest originele uit de hele film, want verder is er niet heel veel nieuws te zien. Als we Jennings een computer uit elkaar zien halen lijkt het zelfs even of we in ‘Minority Report’ zitten. Ook in deze film werd gespeeld met het geheugen. Beide films zijn dan ook gebaseerd op korte verhalen van Philip K. Dick, de science fictionschrijver die ook de verhalen achter ‘Blade Runner’ en ‘Total Recall’ bedacht.

Ben Affleck (Jennings) maakt met zijn vlakke spel niet echt veel indruk als filmheld. Hoewel Uma Thurman (Rachel) in ‘Kill Bill’ heeft laten zien dat zij de vechtkunst tot in de puntjes beheerst, krijgt ze in ‘Paycheck’ slechts een paar kansen om enkele tegenstanders uit te schakelen. De meeste tijd maakt Affleck de dienst uit en is Thurman op een paar uitspattingen na zijn volgzame vriendinnetje. Met de relatie tussen Jennings en Rachel heeft Woo ook een liefdesdrama willen vertellen. Iets wat hem in ‘Face/Off’ wel goed lukte, komt in ‘Paycheck’ helaas niet uit de verf. Affleck en Thurman weten niet te overtuigen als liefdeskoppel.

‘Paycheck’ is een goed gemaakte actiefilm die de kijker meer zou pakken wanneer het verhaal in anderhalf uur verteld zou worden. Nu duurt hij met zijn twee uur net iets te lang en zit je eerder op het puntje van je stoel van ongeduld dan van de spanning.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 26 februari 2004