Police Story – Ging chaat goo si (1985)

Regie: Jackie Chan | 96 minuten | actie, komedie, misdaad, thriller | Acteurs: Jackie Chan, Brigitte Lin, Maggie Cheung, Kwok-Hung Lam, Bill Tung, Yuen Chor, Charlie Cho, Chi-Wing Lau, Hark-On Fung, Hing Ying Kam, Mars, Po Tai, Ken Tong, Fat Wan, Fung Woo, Shau Tau Kok, Money Lo, Siu-Tin Lei, Paul Wong, Winnie Yu, Ben Lam, Danny Chow

‘Police Story’ heeft plus- en minpunten. Hoewel de humor niet veel meer dan een glimlach of een gniffel hier en daar teweeg brengt, zijn de losse scènes op zich aardig. Een aantal zijn echter wat aan de lange kant, maar vooral niet altijd helemaal nodig. Voorbeeld hiervan is die lange scène met die telefoontoestellen, die een hoog Charlie Chaplin gehalte heeft. Echter deze benadert niet de scherpte van de grootmeester van de slapstick en stuwt het verhaal niet of nauwelijks voort en verveelt dus . Kill your darlings luidt het advies hier.

Wat betreft de kungfu en het stuntwerk heeft Jackie Chan in ‘Police Story’ de lat behoorlijk hoog gelegd; daardoor raakten alleen al bij het filmen van de spectaculaire openingssequentie vier stuntmannen ernstig gewond. Ook Jackie zelf kwam er, zoals we van hem gewend zijn, niet zonder kleerscheuren van af. Geen Jackie Chan zonder een gebroken voet of op zijn minst een gekneusde rib hier en daar.

Het verhaal is wat mager en rommelig in de opbouw. Het volgt geen duidelijke lijn en de karakterstructuren zijn wat vaag. Is Jackie’s personage nu een hielenlikker, of een loser, of toch een held? En aan het einde is hij ineens een bad motherfucker. Ook de rol van zijn vriendinnetje is niet helemaal consequent, is ze nu jaloers of niet? Waarom blijft ze telkens terugkomen? En die hoofdcommissaris is wel héél erg jong, ondanks dat die acteur hem goed neer zet.

En wie is ook al weer dat schuchtere meisje, dat vriendinnetje May? Het is Maggie Cheung, de muze van Wong Kar Wei, beroemd en geroemd dankzij zijn melancholische meesterwerk ‘In the Mood for Love’ (2000)! Deze mooie vrouw speelde ook een grote rol in ‘Hero’ (2002), dat haar een wereldwijde sterstatus bezorgde. Die had ze al in Hongkong en omstreken; daar speelde ze na ‘Police Story’ in maar liefst 75 films, dat is meer dan drie films per jaar! Jackie Chan speelde in zijn leven overigens ook in maar liefst honderd films, dat is ook bijna drie per jaar sinds 1962.

Zo veel films, dan beginnen ze wel wat op elkaar te lijken. Het concept is vrijwel altijd hetzelfde, maar het blijft een feit: de stunts zijn indrukwekkend en de kungfusequenties van hoge kwaliteit. De muziek score is uiteraard erg 80’s, maar wel passend. Aardig detail: pistoolschoten klinken exact hetzelfde als in Italiaanse Spaghettiwesterns. Verder is de film gelukkig niet nagesynchroniseerd, dat is een pluspunt, er wordt gewoon Cantonees gesproken. ‘Police Story’ is niet Chan’s beste, maar wel een goeie film, vooral dankzij de stunts en het vechten.

Arjen Dijkstra