Primeval (2007)

Regie: Michael Katleman | 90 minuten | horror, thriller | Acteurs: Dominic Purcell, Brooke Langton, Orlando Jones, Jürgen Prochnow, Gideon Emery, Gabriel Malema, Linda Mpondo, Lehlohonolo Makoko, Dumisani Mbebe, Eddy Bekombo, Chris April, Ernest Ndhlovu, Erika Wessels, Vivian Moodley, Lika van den Bergh, Patrick Lyster, Andrew Whaley, Jaqui Pickering, Kevin Otto, Sonia Mbele, Mathias Tabotmbi, Kgmotoso Motlosi, Thandi Nugbani, Michael Mabizela, Thomas Kariuki, Azeez Danmola, Pamphile Nicaye, Emmanuel Nkeshiman, Pierre Calver Nsabimana, Henry Jeane

‘Primeval’ is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de monsterkrokodil Gustave die in Afrika, naar het schijnt, honderden mensen heeft vermoord. Gustave is voor het laatst gezien in april 2007 en zou, afgaande op zijn lengte, zo’n 65 jaar oud zijn. Een aantal jaar geleden is een documentaireteam op pad gegaan om hem te vangen, echter zonder resultaat. Enkele schrijvers zagen hier wel de mogelijkheid in voor een goede horrorfilm en ‘Primeval’ is het resultaat.

Voor mensen die de serie ‘Prison Break’ kennen, is het in het begin wat wennen aan de rol van Dominic Purcell. In ‘Prison Break’ speelt Purcell de stoïcijnse, ietwat lompe broer en in ‘Primeval’ is hij Tim, de charmante en slimme leider van een televisiecrew. Samen met de rest van de cast presteert hij redelijk, maar de personages zijn erg clichématig. Gustave, de digitaal gecreëerde krokodil valt nog best mee. Hij is gigantisch, maar komt verrassend echt over, helemaal in vergelijking met andere soortgelijke films (‘Lake Placid’). Het is alleen jammer dat Gustave in totaal maar een paar minuten ‘echt’ in beeld te zien is. In de andere gevallen wekt men alleen de suggestie dat de krokodil in de buurt zou zijn. Een voor de hand liggende en goedkope oplossing, maar wel veel minder leuk.

In ‘Primeval’ zit ook een grote politieke verhaallijn. Terwijl de televisiecrew op jacht is naar de krokodil heerst er een burgeroorlog in dit gebied van Afrika. Als cameraman Steven (Orlando Jones) bij toeval een executie geleid door een corrupte gangsterleider (Little Gustave) vastlegt op camera moet de crew niet alleen uitkijken voor de krokodil maar zitten ook de mannen van Little Gustave hen achterna. Deze machtsstrijd is goed vastgelegd en in deze serieuzere deel komt goed naar voren hoe de structuur binnen de stammen in elkaar zit en hoe hard het eraan toegaat.

Aan het einde van de film wordt uitgelegd waarom Gustave de mensheid zou aanvallen. Het beest leeft namelijk in een gebied waar al lange tijd een oorlog heerst en door de vele doden die onder andere door Little Gustave in de rivier worden gedumpt, is het beest gewend geraakt aan de smaak van mensenvlees. Hierdoor is hij veranderd in de angstaanjagende menseneter die hij is.

‘Primeval’ is op weinig momenten echt spannend, maar boeit wel genoeg om je een avond te vermaken. Helemaal als je in je achterhoofd houdt dat Gustave echt ergens in Afrika rond zou zwemmen.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 3