S.W.A.T. (2003)

Regie: Clark Johnson | 117 minuten | actie, misdaad, thriller | Acteurs: Samuel L. Jackson, Colin Farrell, Michelle Rodriguez, LL Cool J, Josh Charles, Jeremy Renner, Brian Van Holt, Olivier Martinez, Reg. E. Cathey, Larry Poindexter, Page Kennedy, Domenick Lombardozzi, James DuMont, Denis Arndt, Lindsey Ginter

In ‘S.W.A.T.’ zitten de heren en dame van het Special Weapons And Techniques team opgescheept met een crimineel die een groot geldbedrag beloofd aan iedereen die hem vrij weet te krijgen. Meer heeft het verhaal niet echt te brengen. Als niet iedere tien minuten Coca Cola in beeld zou komen zou je de L.A.P.D. (Los Angeles Police Department) nog verdenken van sponsoring van de film want alles wat over blijft is een promotiecampagne voor de S.W.A.T.

Samuel L. Jackson moet zonder overtuigende reden een S.W.A.T. team samenstellen. Behalve dat we alle teamleden kennen van het witte doek, is er niet echt een logica in de keuze voor het groepje agressievelingen. Jackson weet altijd nog wel iets te maken van dit soort oppervlakkige rollen en ook opkomend talent Colin Farell is nog in staat wat acteerprestaties neer te zetten. Michelle Rodriquez laat haar enige gezichtsuitdrukking ‘boos’ nog eens goed zien en LL Cool J is niet belangrijker dan de gemiddelde figurant. Hij laat nog wel even zien zijn lichaam te hebben getraind voor de film, maar eigenlijk kon hij toch beter uit de film geknipt worden.

Het werk van ‘SWAT-ters’ biedt best wat mogelijkheden tot goede actie en spanning. Ook al gooi je een voorspelbaar en ondoordacht verhaal in een bak met een paar goede en een paar slechte acteurs, met de mogelijkheden van tegenwoordig is er nog best een actiefilm van te maken waar mensen op af komen. Hoe slecht ook, Hollywood explosies zijn nou eenmaal populair bij een groot publiek. Het komt dan ook als een ware verrassing wanneer het einde plotseling al is bereikt terwijl de spanning nog niet was begonnen. Het resultaat is dat zelfs de echte actiefan, iemand waarvoor vooral het aantal over de kop spinnende auto’s belangrijk is, nog teleurgesteld zal zijn.

‘S.W.A.T.’ had veel meer kunnen zijn dan de droge hap die het uiteindelijk is geworden.

Alex van Wankum

Waardering: 2

Bioscooprelease: 4 december 2003