Scare Their Pants Off (1968)

Regie: John Maddox | 61 minuten | drama, horror, erotiek, komedie | Acteurs: Sean Laney, John Woods, Mary St. Feint, Claire Adams

Ook weleens zo’n weekend gehad waaraan u vooral een kater en slechte herinneringen overhield? Vergeleken met de dames in ‘Scare Their Pants Off’ stelde het waarschijnlijk niet zoveel voor. Of bent u in een weekend ook belaagd door een nazi-officier, mismaakte gek en Catweazle-lookalike?

Zelden was er een titel die zo expliciet de inhoud van een film verraadde als ‘Scare Their Pants Off’. In dit werkelijk doorgedraaide stukje filmgeschiedenis van de onderste plank gaan twee vrienden op zoek naar dames, om ze vervolgens de stuipen op het lijf te jagen en ze vooral zoveel mogelijk kledingstukken uit te trekken. In menig politierapport zou dit als ontvoering en verkrachting te boek staan, maar goed… het waren de jaren 60 zullen we maar zeggen en toen deden dit soort thema’s het goed in de achterafzaaltjes van het bioscoopcircuit.

‘Scare Their Pants Off’ moet werkelijk een van de meeste vreemde films zijn die ooit is gemaakt. Niet alleen val je als kijker halverwege de gebeurtenissen binnen en heb je geen idee waar je aan toe bent, daarnaast kun je niet geloven wat je krijgt voorgeschoteld. Zo beginnen onze vrienden hun weekend met het belagen van hun eerste meisje, terwijl een van hen gekleed is in een zwarte cape en een ijzeren masker. Klinkend als een mislukte Darth Vader avant la lettre maakt hij vervolgens duidelijk aan het arme meisje dat hij al zeven jaar dood is en gruwelijk verminkt is. Of ze hem even een kusje wil geven om te bewijzen dat er nog hoop is in het leven.

Net wanneer de film in een slechte zwart-wit horror aan het veranderen is – de onheilspellende keyboard deuntjes zetten in ieder geval goed de sfeer – zijn de heren toe aan hun tweede dame en bevinden we ons plots in een soort van jaren 50 spektakel film à la ‘Spartacus’, hetzij zonder al het spektakel en vergezeld van een typetje dat zich het best laat omschrijven als een doorgesnoven imitatie van Catweazle. Volgt u het nog?

De grande finale slaat echter alles. Verkleed als twee nazi-officieren veranderen de twee mafkezen in de Peppi en Kokki van smakeloze humor en worden we getrakteerd op een droogkomische sketch over het gebruik van marteltechnieken in het derde rijk. Men kan alleen maar gissen naar de instructies die regisseur John Maddox naar zijn acteurs heeft lopen roepen tijdens het filmen.

Zoals de hierboven beschreven fragmenten al duidelijk maken valt er van ‘Scare Their Pants Off’ chocola noch worst te maken en vormt de film vooral een bizarre attractie. De liefhebber van slechte cinema met een knipoog kan er echter zijn geluk niet mee op. Vooral omdat de film met veel humor gebracht wordt. Natuurlijk is het vooral uitlachen wat de klok slaat, maar zo af en toe kun je een kleine grijns niet ontkennen. De film is toch veel te raar om echt aanstootgevend te zijn en ergens is het bewonderenswaardig dat een regisseur de moeite heeft genomen om dit stukje afval te produceren, schrijven en regisseren. Een duidelijk geval van ‘meisjes plagen, kusjes vragen’!

Sander Colin