Second in Command (2006)

Regie: Simon Fellows | 87 minuten | actie, thriller | Acteurs: Jean-Claude Van Damme, Julie Cox, Alan McKenna, Razaaq Adoti, Velibor Topic, William Tapley, Warren Derosa, Ian Virgo, Raffaello Degruttola, Serban Celea, Vlad Ivanov, Emanuel Parvu, Razvan Oprea, Mihia Bisericanu, Elizabeth Barondes, Colin Stinton, Dan Radulescu, Catalin Paraschiv, Stefan Velniciuc, Monica Dean, Elizabeth Cook, Bryan Jardine, Mihai Dinvale, Garrick Hagon, Herb Chestler, Eugen Cristea, Tomi Cristin, Valentin Popescu, Stefan Solcan, Bogdan Uritescu, Otto Iulius Peter, Costel Lupea

Waar normaal gesproken een film met Jean-Claude van Damme het verhaal dunner is dan rijstpapier en alles draait om de fraaie bewegingen die de ‘Muscles from Brussels’ weet te maken, is ‘Second in Command’ een prettige uitzondering. Het verhaal is wat het is: kort en krachtig in beeld gebracht. Het is helaas de beperkingen in bepaalde elementen (te kleine groep mensen om als opstand te overtuigen bijvoorbeeld) die de spanning hier en daar weghalen. Dat is jammer, want het verhaal leent zich prima voor een intensere situatie dan zich in ‘Second in Command’ uiteindelijk voordoet.

Er is gekozen om het leeuwendeel van de film te schieten op een set: de straat voor de belegerde ambassade. Het ‘less is more’ idee wordt prima uitgewerkt. Regisseur Simon Fellows weet de straat optimaal te verfilmen en geen hoekje blijft onbenut. Hierdoor vallen de scènes buiten deze set des te meer op. Waar de Amerikaanse helicopters bijvoorbeeld in beeld worden gebracht is er de ene keer gebruik gemaakt van (actuele) archiefbeelden en andere keren wanneer dat echt niet kon worden er bijna amateuristische CGI beelden getoond. Wederom een storend element dat de spanning onderuit haalt.

Van Damme doet het goed als een getrainde officier die weet waar hij mee bezig is. Erg prettig is ook dat zijn accent weliswaar aanwezig maar aanzienlijk minder prominent is dan andere films uit dezelfde periode (‘The Hard Corps’ bijvoorbeeld). Velibor Topic (‘Kingdom of Heaven’) zet een redelijk overtuigende rebellenleider neer, maar wordt opvallend vaak in dezelfde pose gefilmd. Dit valt nog meer op aangezien hij meer dan de helft van de film op exact dezelfde plek blijft staan (in dit geval is ‘less’ niet helemaal ‘more’ gebleken).

De eerste tien minuten van de film zijn meteen de beste. Hierin wordt op redelijk originele wijze het verhaal tot dan toe uit de doeken gedaan en Sam Keenan (de rol van Van Damme) geïntroduceerd. Juist omdat het origineel is, wordt meteen de toon gezet dat het niet om een standaard actiefilm met cliché gevechten gaat. Af en toe doet de film zelfs denken aan ‘Black Hawk Down’, maar dan met een beduidend minder groot budget.

‘Second in Command’ weet prima te boeien dankzij een spannend verhaal en goed gekozen minimalistische setting. De actie in de film komt niet geforceerd over en ondanks het feit dat het om een belegering van een ambassade gaat, zijn er zowaar logische momenten wanneer er fikse karatetrappen worden uitgedeeld. Het gaat niet om een grote Hollywood productie waar de dollars van afdruipen, maar er is goed gebruik gemaakt van de riemen die regisseur Fellows zijn toebedeeld.

Roland Torenbeek