See Jane Date (2003)

Regie: Robert Berlinger | 90 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Charisma Carpenter, David Lipper, Joshua Malina, Evan Marriott, Cameron Mathison, Eddie McClintock, Zachary Levi, Rachelle Lefevre, Sadie LeBlanc, Francis X. McCarthy, Yannick Bisson, Kim Schraner, Yanic Truesdale, Linda Dano, Antonio Sabato jr., Holly Marie Combs

‘See Jane Date’ is gemaakt als tv-film voor één van Amerika’s grootste commerciële tv-zenders, ABC Family. ‘See Jane Date’ wordt daar aangekondigd als een ‘original romantic comedy’.

Regisseur Robert Berlinger heeft slechts een handjevol onbekende tv-films geregisseerd, maar zich hoofdzakelijk bezig gehouden met het regisseren van tv-afleveringen. Enkele voorbeelden van tv-series waaraan hij is verbonden zijn: ‘Gilmore Girls’, ‘Veronica’s Closet’, ‘Nurses’, ‘3rd Rock from the Sun’, ‘Dharma & Greg’ en ‘The West Wing’. Het ontbreekt hem dan ook duidelijk aan ervaring om een volwaardige film te maken. Het is alsof je een aflevering van bijvoorbeeld ‘Gilmore Girls’ aan het kijken bent. Hij weet de personages niet genoeg uit te diepen en kan niet negentig minuten lang de aandacht van de kijker vasthouden.

Dit in combinatie met het bedroevend lage niveau van acteren van het slechts geringe aantal hoofdrolspelers, maakt het voor de kijker haast onmogelijk om zich betrokken te voelen bij het wel en wee van Jane en de rest. Daarbij komt dat er geen enkele chemie is tussen de hoofdrolspelers, die in bepaalde scènes toch verdacht veel de teksten lijken op te lezen.

Het script, dat gebaseerd is op de gelijknamige roman van Melissa Senate, is slecht herschreven en omgetoverd tot een draak van een verhaal waar kop noch staart aanzit. Via kunstgrepen probeert men de verhaallijntjes aan elkaar vast te knopen. Dit heeft in ieder geval niet geleid tot een romantische komedie, maar tot een drama dat in een sloom tempo voortsukkelt.

De film zal voornamelijk gezien worden door een grote groep trouwe fans van tv-series als ‘Buffy, The Vampire Slayer’, ‘Angel’ en ‘Charmed’ omdat de hoofdrolspelers Charisma Carpenter en Holly Marie Combs daar zeer verdienstelijk acteren. Het is de vraag hoe loyaal die blijken te zijn.

Een kort advies luidt: don’t ‘See Jane Date’.

Lodi Meijer