Sharknado (2013)

Regie: Anthony C. Ferrante | 90 minuten | horror | Acteurs: Ian Ziering, Tara Reid, John Heard, Cassie Scerbo, Jaason Simmons, Alex Arleo, Neil H. Berkow, Heather Jocelyn Blair, Sumiko Braun, Diane Chambers, Julie McCullough, Marcus Choi, Israel Sáez de Miguel, Tiffany Cole, Trish Coren, Chuck Hittinger, Aubrey Peeples, Michael Teh, Connor Weil, Christopher Wolfe, Steve Moulton, Robbie Rist, David Bittick, Derek Caldwell, Adrian Bustamante, Petunia

In 2013 werd ‘Sharknado’ uitgezonden op SyFy Channel en dat heeft Amerika geweten! Deze pulpfilm scoorde – tegen alle verwachtingen in – hoge kijkcijfers. Uiteraard werd er binnen no time een vervolg ingeblikt. Nu de hype is weggeëbd is het tijd om te kijken of deze productie zijn cultstatus daadwerkelijk verdiend heeft…

In het door Anthony C. Ferrante geregisseerde ‘Sharknado’ draait het om Fin (Ian Ziering). Deze gescheiden vader probeert zijn van hem vervreemde vrouw (Tara Reid) en kinderen van een dubieuze orkaan te redden. Een school haaien is in de wervelwind beland en deze ‘haainado’ zaait dood en verderf in Amerika. Met behulp van materialen uit een bouwmarkt gaat het gezin de dodelijke windhoos met tanden te lijf.

SyFy Channel produceert een hoop films, maar mist kennis en kunde. Je kijkt naar goedkoop gemaakte pulp. Het merendeel van de special effects is op een stokoude computer gemaakt. In de jaren 90 kon je al amper wegkomen met dit soort slecht gemaakte trucages, maar anno 2014 is het al helemaal lachwekkend. ‘Sharknado’ ziet er lam en armetierig uit. Toch is dit een zeer vermakelijke film.

Deze no-budget productie leunt zwaar op nostalgie en vergane glorie. Hoofdrolspeler Ian Ziering maakte in de nineties furore in de tv-serie ‘Beverly Hills 90210’. Daarna werd het angstvallig stil rond hem. Ook de carrière van Reid is niet erg gunstig verlopen. Naast haar bijdrages in de ‘American Pie’ franchise vergaarde ze vooral bekendheid met mislukte borstimplantaties en dronken gedrag. Het is grappig om deze ‘has beens’ weer eens in een film te zien. Vooral Ziering is blij met deze kans en zet z’n beste beentje voor. Zijn enthousiasme en sympathieke uitstraling werken aanstekelijk. Antiheld Fin is een aardige gast die je graag volgt. Reid is nooit een groots actrice geweest en bevestigt dat opnieuw in deze kolder.

Een grappige bijrol van John Heard en de aanwezigheid van de schaars geklede Cassie Scerbo verhogen het pulpgehalte. De grootste troef van deze productie zijn echter de haaien. Deze gevaartes komen rechtstreeks uit een Windows 95 programma (yep, zó gedateerd ogen deze zeedieren) en zijn op zo’n knullige wijze in beeld geplakt dat een glimlach niet te onderdrukken is. De haaien doden hun slachtoffers op de meest lompe manieren, maar meestal verpletteren ze passanten als ze zomaar uit de lucht komen vallen.

De film neemt zichzelf niet serieus en de vaart zit er goed in. 

‘Sharknado’ is ‘zo slecht dat het goed wordt’ in the flesh.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3.5

DVD- en blu-ray-release: 7 november 2013