Sharpe’s Peril (2008)

Regie: Tom Clegg | 110 minuten | actie, drama, oorlog, avontuur | Acteurs: Sean Bean, Steve Speirs, Beatrice Rosen, Raza Jaffrey, Nandana Sen, Caroline Carver, Daragh O’Malley, Velibor Topic, Chucky Venice, Luke Ward-Wilkinson, Michael Cochrane, David Robb, David Henry, Pascal Langdale, Ryan Pope, Jonathan Coyne, Jonathan More, Freyanshi Manoj Punamiya, Amit Behl, Deepak Jethi, Rajesh Khattar, Ulhas Tayad, Payal Ghosh, Sameer Vidhate, Himani Malhotra

‘Sharpe’s Peril’ is een deel in de filmserie naar de boeken van Bernard Cornwell, over de avonturen van de inmiddels tot kolonel gepromoveerde Richard Sharpe. Sean Bean kruipt wederom in de huid van deze held.

“Mijn hemel, wat een leger hebben we samengesteld. Lijntrekkers en krankzinnigen, kreupelen en mafkezen”. Dit citaat uit de film vormt ook een prima samenvatting van het verhaal. Een avonturenfilm vol slechteriken, heroïsche daden, muitende soldaten, mooie vrouwen die gered moeten worden en de niet te ontbreken held.

Wanneer Sharpe de opdracht aanneemt om de mooie Marie-Angelique Bonnet (Beatrice Rosen) te escorteren belandt hij al snel in vele hachelijke situaties. Hij moet niet alleen zien af te rekenen met de bandiet Chitu die dorpen plundert en weerloze inwoners afslacht maar hij krijgt ook te maken met verraders die zich tussen zijn eigen manschappen bevinden en de ontmoeting met de mysterieuze kolonel Dragomirov (Velibor Topic). Dit geheel speelt zich af aan het begin van de negentiende eeuw in India. Een perfecte locatie voor mooi geschoten beelden en een avontuurlijke reis.

Het simpele verhaal, in combinatie met het hoge tempo van op elkaar volgende gebeurtenissen, zorgt voor een prettige kijkervaring. Wanneer er al geen vijand het loodje legt worden er snode plannen gesmeed of bevindt Sharpe zich alweer in de volgende penibele situatie.

Sean Bean, voor de rest van zijn leven onlosmakelijk verbonden met het personage van Boromir uit ‘The Lord of the Rings’, zet een uitstekende prestatie neer als norse held. Hoe chagrijnig hij ook mag kijken, het is onmogelijk om al niet binnen luttele minuten een immense sympathie voor hem op te vatten. Wederom wordt zijn trouwe adjudant Patrick Harper gespeeld door Darragh O’Malley.

Wat is het toch heerlijk om af en toe een film te kijken waarbij de personages gelijk kunnen worden ingedeeld in goed of slecht. De slechteriken hebben een echt slecht karakter, de bevallige Marie-Angelique Bonnet hoeft niks anders te doen dan mooi te zijn en kolonel Sharpe haalt het beste in zichzelf en zijn manschappen naar boven.

De gevechten an sich behoren helaas tot de mindere punten van de film, deze scènes weten maar niet te overtuigen en continu heb je het gevoel dat er met de zwaarden maar wat in het wilde weg wordt geslagen. Het is moeilijk te geloven dat de slachtoffers die gedurende de strijd vallen ook maar enigszins door een zwaard geraakt worden.

‘Sharpe’s Peril’ is een prima avonturenfilm zonder pretentieus te willen zijn. Deze tv-productie mag dan niet tot de buitencategorie horen, vermakelijk is hij wel degelijk. Wanneer je op zoek bent naar een film vol actie en avontuur moet je ‘Sharpe’s Peril’ zeker een kans geven.

Meinte van Egmond