Shultes (2008)

Regie: Bakur Bakuradze | 100 minuten | drama, misdaad | Acteurs: Gela Chitava, Ruslan Grebyonkin, Lyubov Firsova, Ivan Lebedev, Anya Soroka

In de Russische film ‘Shultes’ zien we een kleine crimineel aan het werk. Lyosha (Gela Chitava) is een zakkenroller die langzamerhand steeds grotere klussen gaat opknappen, waaronder het stelen van auto’s. Dit kan hij niet alleen en naast een groepje trouwe helpers neemt hij de jonge Kostik onder zijn hoede om hem te helpen bij het uitvoeren van zijn misdaden. Lyosha draagt altijd een zakboekje bij zich om feiten in te noteren en op te zoeken. Maar waarom doet hij dit?

Waar in de meeste films de criminele wereld als iets compleets verwerpelijks of juist heroïsch aan bod komt zien we in ‘Shultes’ de meer voorkomende realiteit, zakelijk en kil. De gedetailleerdheid van regisseur Bakur Bakuradze is te prijzen, je ziet elke onderdeel van planning tot uitvoering betreffende de misdaad. Hoewel dit zeer interessant is kleeft er ook een enorm nadeel aan: het maakt de film traag. De beelden zijn vaak prachtig, maar er wordt nauwelijks een woord gesproken en omdat er ook nog eens bijna niks te beleven valt wil de aandacht van de kijker wel eens verslappen. Het tonen van mooie beelden an sich levert niet meteen een goed verhaal af, alleen landgenoot en collega Tarkovsky (‘Solyaris’) leek deze gave te bezitten.

Het verhaal, dat in eerste instantie het leven van Lyosha toont met zijn criminele activiteiten en het zorgen voor zijn moeder verandert wel (te) langzaam, richting het einde wordt het interessanter en mysterieuzer. Wie is deze Lyosha eigenlijk, en waarom weet hij niks over zijn jeugd? Opeens doemen dit soort vragen op en zien we een even bizarre als geniale videoscène van een zingende vrouw die bijna hypnotiseert. Maar dan wordt het beeld zwart en is de film voorbij, ‘Shultes’ is een puzzel die wel erg veel creativiteit en inzicht van de kijker vraagt. De karakterschets is prima maar misschien had de regisseur er beter aan gedaan om iets meer uitleg te geven over de hoofdpersoon. Nu blijft Lyosha ongrijpbaar en verdwijnt als een dief in de nacht.

‘Shultes’ is een minimalistisch werk over een kleine crimineel. Bij tijden intrigerend en wonderschoon maar op andere momenten juist langdradig en saai.

Meinte van Egmond