Sieben Tage Sonntag – Seven Days Sunday (2005)

Regie: Niels Laupert | 80 minuten | drama | Acteurs: Ludwig Trepte, Martin Kiefer, Jil Funke, Karin Baal, Antonio Wannek, Jennifer Ulrich, Lenn Kudrjawizki, Ludwig Zimmeck, Andreas Smidt-Schaller, Grit Stephan, Mathias Engel, Martin Richter, Thomas Bieberstein

Werkloosheid, geen mens die op je let en een deprimerende woonomgeving, dit is de situatie waarin Adam (Ludwig Trepte) en Tommek (Martin Kiefer) tot hun bizarre daden komen. ‘Sieben Tage Sonntag’ is een op ware gebeurtenissen gebaseerde film, waar je niet vrolijk van wordt. In een kleine stad in Duitsland lijkt elke dag op elkaar voor Adam en Tommek. Ze hebben hun school afgerond, maar werk hebben ze niet, dus hangen ze de hele dag maar wat rond. 15 januari 1996 lijkt een van deze gewone dagen te worden, maar niets is minder waar. Uit verveling en onder invloed van veel drank sluiten Adam en Tommek een weddenschap af. Adam durft namelijk te wedden dat hij een man kan vermoorden.

‘Sieben Tage Sonntag’ is in alle opzichten een treurige film, de treurige omgeving waar hij is gefilmd, de sombere toekomstbeelden waartegen de jongeren in het stadje aanlopen en zeker de treurigheid van de daden waartoe deze situatie de jongeren brengt. Dit is echter ook de kracht van de film, want ondanks het extreme van de daden van de jongens, maakt dit trieste beeld hun uitzichtloosheid goed voor te stellen en de daarmee ook wanhoopsdaden die dit voort kan brengen.

‘Sieben Tage Sonntag’ weet de aandacht vast te houden totdat Adam en Tommek hun gruwelijke daden hebben volbracht. De gebeurtenissen daarna – hoe het tweetal opgepakt wordt en hun leven in de gevangenis – wordt te lang uitgesponnen, waardoor de film helaas eindigt met een anticlimax. Trepte en Kiefer zijn in staat om ‘Sieben Tage Sonntag’ samen te dragen. De jonge acteurs weten te overtuigen als de hangjongeren, die uit verveling besluiten iemand van het leven te beroven. Beide acteurs hebben ondanks hun jonge leeftijd al flink wat producties op hun naam staan – zeker voor Duitse begrippen- en waarschijnlijk zullen we in hun namen in de toekomst nog wel vaker tegenkomen.

Regisseur Niels Laupert kwam op het idee van de film na het lezen van een artikel over twee Poolse jongens die een weddenschap hadden afgesloten om iemand te vermoorden. Laupert was zo onder de indruk van dit verhaal, dat hij het wilde verfilmen. ‘Sieben Tage Sonntag’ is het speelfilmdebuut van Laupert. Eerder werkte hij mee aan diverse reclames en muziekvideo’s. Met ‘Sieben Tage Sonntag’ heeft hij laten zien dat hij de overstap naar speelfilms met gemak aankan. Hopelijk wordt zijn volgende film echter niet zo deprimerend als zijn debuut.

Wietske Uneken