Sing Song (2017)

Recensie Sing Song CinemagazineRegie: Mischa Kamp | 96 minuten | familie, musical | Acteurs: Georgiefa Boomdijk, Darren Benschop, Floris Bosma, Tyra Koning, Glen Faria, Liesbeth Peroti, Maurits Delchot, Kenneth Bron, Borger Breeveld, Jane Dasman, Ferranto Dongor, Serjay Gefferie, Rolinzo Huur, Chavelli Monsanto, Klenda Rensch, Jamie Tjong-Ahin, Destiny van Aerde, Amani Verwey, Charissa Vliese, Jaleeza Weibolt

Een droom van de 16-jarige Jasmine (Georgiefa Boomdijk) komt uit wanneer ze samen met gitarist en goede vriend Stijn (Floris Bosma) auditie doet en wordt geselecteerd om deel te nemen aan een zangwedstrijd in Suriname. “Su” is het land waar Jasmine geboren is, toch kent ze het land en de cultuur niet omdat ze op zeer jonge leeftijd samen met haar vader naar Nederland is verhuisd. Papa Winston (Maurits Delchot) lijkt alles wat met Suriname te maken heeft uit zijn leven te hebben verbannen, met als gevolg dat Jasmine de muzikale trip voor haar vader verborgen houdt. Alhoewel Jasmine prachtig kan zingen, ligt haar focus niet volledig op (het winnen van) de zangwedstrijd. Zonder dat iemand er vanaf weet, heeft Jasmine hele andere verlangens en vormt de zoektocht naar haar moeder Grace (Jaleeza Weibolt) de échte reden waarom ze dolgraag een bezoekje aan Suriname wil brengen. De geheime missie van Jasmine, om meer te weten te komen over haar roots, gaat van start zodra ze in haar “switi” vaderland arriveert, met allerlei melodierijke en hoopvolle avonturen in het verschiet.

Met het maken van een muziekfilm is een wens van regisseuse Mischa Kamp, onder andere bekend van ‘Het paard van Sinterklaas’ (2005) en ‘Jongens’ (2014), in vervulling gegaan. Door volop gebruik te maken van jonge, muzikale talenten heeft ze het geheel in een ritmisch jasje gestoken en is een gemoedelijke film het eindresultaat. Net zoals Jasmine maakt de kijker (voor het eerst) kennis met de Surinaamse cultuur en ontkom je niet aan de felle kleuren, exotische omgeving, de vrolijke mix van muziekstijlen en enkele Sranan-woordjes. De thematische weergave van het op zoek gaan naar – en het accepteren van – wie je nu eigenlijk bent is op een treffende manier in beeld gebracht. ‘Sing Song’ geeft de kijker op subtiele wijze mee dat welke keuzes je in het leven maakt en hoeveel waarde je hecht aan eerlijkheid en vriendschap, bijdragen aan wie jij als persoon bent. Dat is hetgeen waar Jasmine mee worstelt en zal voor veel (puberende) jongeren herkenbaar zijn.

De jonge acteurs in ‘Sing Song’ hebben terecht de kans en ruimte gekregen om zich van hun meest muzikale kant te laten zien. Het acteerwerk is in het geval van sommige acteurs niet altijd even sterk maar het gouden keeltje van Georgiefa Boomdijk, bekend van haar deelname aan The Voice Kids in 2014, maakt dit ruimschoots goed. Al zingend (en swingend) weet ze het juiste gevoel over te brengen naar de kijker en lijkt ze zich in de rol van zangtalent Jasmine goed op haar gemak te voelen. Floris Bosma heeft met zijn vertolking van Stijn een sympathiek personage neer weten te zetten en biedt hij met zijn gitaarspel voldoende ondersteuning aan zijn medespelers.

De titel van de film is niet super origineel maar benadrukt vooral waar ‘Sing Song’ grotendeels uit bestaat: “poku” (muziek). Gesproken en gezongen teksten wisselen elkaar voortdurend af en sluiten naadloos op elkaar aan. Zoals de regisseuse zelf ook aangeeft, vormen de liedjes een extra vertelstijl en brengen ze alle verhaalelementen bij elkaar. Naast de aanstekelijke melodieën zijn het met name de creatieve en betekenisvolle liedteksten die een grote bijdrage leveren aan de inhoud van het verhaal en tegelijkertijd een bepaalde sfeer of mood bevestigen. De kans is aanwezig dat meerdere liedjes zullen voortleven (of zelfs populair worden) na het zien van ‘Sing Song’, een zomerse en gezellige maar bovenal muzikale jeugdfilm.

Maartje Hopmans

Waardering: 3

Bioscooprelease: 20 juli 2017
VOD-release: 22 november 2017
DVD-release: 22 november 2017